Samsung Galaxy 討論區 (215) foldable硬撼iPhone 14系列

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
apple知有d人一部機用好多年唔敢出咋
佢要等到個技術好成熟
以前畫面底 大大個icon 好好多
語癌?
其實iphone得一樣嘢係完勝就係emoji.
An機啲emoji好柒
呢位巴打講嘢係咁
我覺得似上咗年紀嘅人
萬用返回係咩黎?
iphone 可以輕鬆做到呢幾樣野問認真問
姐係呢幾樣野

兩部ab對比過 s20+就肯定順過s21u
閂咗 對唔到近嘢
開咗 一影近少少嘅嘢就自動轉微距 冇得手動先開
最慘串完自己又跟
書面上面override 咗個app去做呢幾樣野ios應該唔得,如果得我都想知。

個cut 畫面function仲可以做埋ocr extract text太方便
之前唸轉會個時,有個位都係覺得生果就係唔拎走個個m字頂,明明做到都唔拎走,要慢慢由m字 > 細m字 > dynamic island 咁樣去,好唔想轉去因為呢d原因
iphone cap圖有無得教顯唔顯示個status bar?
我之前都覺得Android cut 嘢,但睇返自己買機既價錢,當年買S9 plus 都成5千中, 隔咁多年買S21 進步咁多都係5千頭定4千尾, 再睇返apple 同期差唔多spec 既pro 版賣到成9千幾,點我都覺得AN 機好加抵用

不過冇SD 真係窄啲,好心你出部512 或者1gb 版黎
stock ios screencap 應該唔得,cap完自己cut走佢

不過我有見過有third party app可以做到,你可以搵搵
backward button
ios因為概念上唔同所以無既野,ios依家個手勢返回同an果個係有分別
https://www.google.com/amp/s/applealmond.com/posts/125275/amp
成日覺得有啲app用返回鍵係直接quit app原因就係因為寫完ios版懶得搞an版
三天王back制
Samsung細機價錢係抵嘅
但係呢幾年細機電量都唔ok Plus就水魚價
S10同S20真是頂峰

S855同S865
不過以前an機(尤其LG)又的確係冇iPhone咁襟用所以令到好多人對an機嘅印象都唔好. 加上近年手機嘅發展已經到咗樽頸, 要令一班已經俾Apple圈養慣咗嘅人跳返出嚟係有難度. 雖然三星嘅摺機係會有幫助但我覺得三星係唔會因為摺機而取代到蘋果喺高端市場個領導地位, 最多都只會平起平坐.
順帶一提我係極之反對三星幫蘋果出摺機, 希望呢件事唔會發生.
冇可能
Display部門同Electronic係分開
靠cut嘢壓成本就死得 同趕客走有咩分別
你整無閹版但加價都無咁嬲
apple最鐘意就嚟拎人地既成果,唔會先人地一步(cut野就先過人,唔送火牛,cut sd card,3.5 )
如果三星摺機成功咗,apple就會出摺機,當三星係開荒牛,如果三星摺機失敗,apple一定唔撚會出
咁多年都仲用lighting,又慢到爆炸,聽筒明明一早可以收喺邊框位置,但佢就係都啱啱先開始做呢樣野

想試新功能喺apple身上絕對唔會有
應該唔會平起平坐

三星Display有錢就理得你,照賣柔性螢幕

再唔係大陸廠都有偷技術出柔性螢幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞