Samsung Galaxy 討論區 (215) foldable硬撼iPhone 14系列

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
sorry 感性左添
當年由日版GALAXY NEXUS開始, 之後GALAXY NOTE 2, XPERIA Z ULTRA, XPERIA XZP, XPERIA 1, Z FOLD 3, S22U
S10 睇傳統16:9 既片係好啲,但加陣S21,22 呢個比例配平面mon 嗰手感又幾好,仲有粒cam 做得夠細粒,條邊又幼又平面mon,視覺上仲正,配埋三星嗰真黑底主題,啲片源又開始support, 對比S9 S10 係有進步
我出note2好記得係因為大mon過iphone所以就出左,之後愛上了note個隻筆,的確宜家係小用左好多,因為個人唔同左,唸番以前重要去cafe拎住查學畫畫的書仔係到畫下,宜家已經唔會左好幾年hahah
我係因為NOTE 2 LTE大MON, 果陣iPhone 4仍然係3.5", NOTE 2已經5.5吋, 果陣ANDROID非常威, 有大MON睇片, 又有4G LTE

所以之後上Z ULTRA, 用左4年
講緊個開窿
其實中間開窿對UI設計會好啲
潮流既野話唔埋,如果apple柒單勁可能啲人又轉會無野係永恆,intel cpu/n卡不思進取都差啲比amd反cup,高登 nokia更加有版睇
不過依家iphone渣住好多牙膏可以唧(touch id, type c)改完又可以玩多幾年
不過我想要果幾樣佢ios肯定死都唔會改比我最多出部se做副機收下airdrop算
Apple同其他好難相比啦
軟硬兼施咁綁住啲users
要全身而退應該真係幾麻煩
唔係點會被人話係walled garden
追求性價比嘅我只可以考慮Android
所以我懷疑長鎖120Hz嘅A52s可能順過S系
係啦,個時真係好勁又可以換電,又有大mon
假如4000-5000內買samsung,係咪得s21 fe同s22
跟得幾快 開藍芽耳機動畫 變咗動態島

d廠走去cut 3.5 sd card都唔知做乜鳩
未穩就諗點賺盡 換機意欲細晒
通常Apple抄Android係抄啲大家都鍾意/想要嘅嘢
但Android抄iPhone就抄哂大家最唔鍾意嘅嘢
呢個真 唔跟風嘅嗰間又唔爭氣
調返轉講都有嘅 ,係水果一早靠品牌生態閹晒啲正野同吱牙膏

其他廠靠新野打完市佔,再慢慢cut返啲正野去拉profit margin
最有沖動轉會果陣咪cut3.5同sd卡
跟手三叔啲旗艦機得返曲mon
後尾用過ipad pro發現頂唔順ios果種規範性
完全唔明點解啲人話用apple唔使煩咁多野
我做少少野都要左登入右登入已經夠晒煩
喺兩部機之間轉嚟轉去不嬲都係咁嘅動畫
而家係啱啱連都轉埋
但旁人睇的確係android愈嚟愈少嘢
而apple係愈嚟愈多嘢(雖然遲/慢)

Android係
有3.5變冇3.5
有sd card變冇sd card
跟機有牛變冇牛

Apple係
60hz升到120hz
多咗AOD/widget
(遲啲可能)lightning變type c
明明係水果乜正野都cut先,其他廠守多幾年 say 3.5 (SD 就ios從來都無)

水果就所有新野都慢幾年先出,即使係極度簡單嘅功能 120hz / AOD / widget / type c

即係ios take a big bath再吱返啲正常野出嚟,個感觀竟然都好過其他廠比多幾年你玩先慢慢cut

有時唔想用水果都係不屑佢個取向撚用家咁
咁事實上係android cut咗嗰啲嘢都係一啲android user鍾意
或者係不齒apple冇嘅嘢
無端端冇咗其實只係少一個理由用android
有預感摺機都會係咁上下
等an廠玩到透apple先執戰利品
改改啲缺點(摺痕)再推出市場
到時又一街都摺機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞