運輸署依家唔批新屋苑SHUTTLE 既原因係咩

418 回覆
747 Like 25 Dislike
唔好問啦!
多啲人揸車又同時cut車位
每年10+億
每年*抄牌收入*10+億
大家鬥慘其實冇咩用
咁你呢個例子當然要有邨巴啦
不過重點其實都係想講交通不便

個問題係運輸處ban人邨巴既同時
其實要ensure有基本接駁啦
尤其新界大西北,巴士比起鐵路都仲有優勢

唔會變28部私家車囉
得你個屋苑用得
變3部都夠增加個車流
咁又點, 校巴又得學校用得、旅遊巴又得旅行社用得、公司都好多有shuttle
2部私家車加埋個行車距離都多過一部24座
運吉想cut鑽石山
日撚日返工逼到閪咁
咁多車 所以咪唔批你邨巴
22M/20/608果個
屌你老母 明明係路口 一去就朗屏 有shuttle 即刻勁方便 車位又可以free番出黎

巴士係要兜哂成個天水圍 仲要行到老閪咁遠先有站 車又少

嘉湖近市中心又咁多巴士就有shuttle 政府真係好撚野
運輸署d人不嬲用個屎忽黎諗野 睇佢地車位數量規劃 道路規劃 巴士線 所有野都係用不合常理嘅方法炉做
唔知仲可唔可以搞上申訴專員公署
十八鄉當年都係咁玩
因為減唔到私家車,唯有減集體交通工具

TD Goodest logic
你覺得私人shuttle係免費?
話就話救小巴佬

隔離一起公屋即刻批多條駁鐵巴士打殘佢
食碗麵反碗底先最叻
打咗開口牌叫屌那馬開807支線做啦
所以咪自作孽
現實則有「紅Van」充屋苑穿梭巴!元朗有大型屋苑申請居民巴士服務期間以紅色小巴充當屋苑穿梭巴,接載居民往返屋苑與西鐵朗屏站,有市民質疑未符法例要求,擔心乘客不受保障。屋苑管理公司稱服務無牴觸任何運輸條例,運輸署則表示正了解事件。
記者曾以住客朋友身份乘搭涉事紅Van,見小巴車身印有屋苑名稱,車頭顯示屏亦為屋苑名稱而非路線編號。登車後司機表示只收屋苑乘車券,不收現金,車程約十五分鐘,不設中途站。
呢10年工作上同運輸署交過幾次手,基本上如果想申請架車去最近最方便果個站係死緊

只要申請去d唔方便既on9 mtr站就會批

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞