運輸署依家唔批新屋苑SHUTTLE 既原因係咩

418 回覆
747 Like 25 Dislike
所以馬鞍山過海線全部減
其實啲shuttle 都係駁黨鐵啫
屌你運輸署逼人搭小巴
投訴完又唔撚加班

我都唔明點解唔批shuttle, 起碼投訴管理處有人理先
投訴小巴佬等於無投訴過, 次次運輸署落來數車啲小巴佬都好似收到風咁開返齊車, 一無人數車就回復原狀 屌你你話運輸署同小巴公司無枱底交易真係唔撚信
一條AREA可以批幾多SHUTTLE係有計過數
除非有其他SHUTTLE摺
因為想搞自動駕駛巴士
新界閪位買樓平左又想交通方便, 咁你咪好和味
5分鐘天西
10分鐘元西
輕鐵就站站停廿分鐵都未到天西
人地屋苑自己比錢開shuttle 都唔撚批
你唔比公共交通咪自己開囉, 咁又唔得, 樓上條友又唔係要求要開巴士線
只係想要條shuttle 啫
唔明點計, 冇SHUTTLE ,D 人又走去搭的士, 搭UBER, 增加左車流, 運輸署點計?
小巴先on9, 班次形同虛設,等下啦 呢啲睇心情
我知佢一定話唔可以多過幾多車流

但呢個諗法本身就錯,無助交通,迫人揸車

就正如減車位去減小車輛登記呢個方法都唔work
Cut咗邊幾條
就係運輸署次次數車都通左水

有咩理由一數車就開到勁密, 之後report 就係符合需求
實際平時無人數車就等到on99 咁
減左好多班次啫
佢可能唔批既係mtr落車點
正路黎講自己揸得車就會直接去目的地
但屋苑shuttle落客點通常係地鐵/市中心
呢d位通常已經係9萬幾架車既落客點

舉個例子 可能有shuttle 去市中心我送個小朋友番學都可以坐

Cut我班我直接渣車,唔會同你又行又等小巴,小朋友唔扭計我都覺得熱,結果只要有三個人有咁嘅諗法就取消一班shuttle 變多左三架車流
未計2-3個十字路口 萬年燈位

地獄燈位: 天華邨十字路口 , 天瑞邨路口,天耀村十字路口

試過 頌富 到 天西 連等車 要20分鐘 痴鳩線
九巴cut 過海為主

Shuttle近乎全滅
觀瀾唔熟,翠擁聽濤痴住馬鐵咁濟
馬鐵而家直通鑽石山
去大學站多數都係轉東鐵出去
去市中心搭一個站鐵就到
仲有邊條shuttle有藉口留低
純fact base 咁計 放工時間仲係咪要係鑽石山排長龍先上到車? 定個個都或大部分都搭馬鐵放工?
小巴真係最撚垃圾嘅交通工具嚟
客少就話蝕,最弊客多佢又做唔嚟,中途站唔使旨意上車
咁應該係改下個落客而唔係搞村巴
成日啲私家車放度等又唔趕,講真啲落客點最塞肯定因為啦私家車多過shuttle

呢啲咪本未倒置囉
咁係佢規劃差
新地鐵站起個巨型上落客區, 插住只限已批准shuttle 及小巴進入咪得

啟德站唔好話shuttle, 連巴士站都無個, 應該係想逼人行路
喂, 無人搭屋苑識自己cut 啦
你而家強姦人唔比人搭

shuttle 又唔係用緊公共資源, 車流量仲on9, 一部shuttle 當你24座等於十部私家車啦下化
又一政府與民為敵嘅例子
你可以用呢個諗法

但你要記住,住户係正常人,私樓唔會太窮,呢幾個屋苑通常有車同大家庭,一定諗自己先

例如去市中心買嘢食飯,本身有shuttle 點對點都方便,cut左佢會行上行落坐一個站?一係的士一係直接渣車啦,橫掂一家人坐鐵都幾十啦

結果增加左車流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞