運輸署依家唔批新屋苑SHUTTLE 既原因係咩

418 回覆
747 Like 25 Dislike
因為賣唔洒, 如果一早賣洒, 真係理9你
所以政府先唔起車位
但係美麗景湖有shuttle
其實無shuttle唔係問題 問題係巴士班次唔夠
你話總站都可能上到車
但後面D站既可能連車都上唔到
依家唔單止係影響d新屋苑人,係連原本既同區住戶都上唔到車
你個運輸署唔批shuttle都叫巴士公司加班次啦 公務員個腦真係裝屎架
咁駛唔駛開條shuttle往返屋苑同停車場呀
運吉署要巴士公司交數
就算真係有輕鐵站,近輕鐵站同近巴士站係一撚樣,輕鐵本身就好撚垃圾。
公共業務一向要政府補貼先有數圍
但又要玩自由市場唔補貼
巴士公司要硬食無人搭既時間同風險,仲要巴士買左就要搵地方擺,唔係話加就加
自由市場到巴士公司又會諗計增加收入同份窮,例如廣告外判比自己扮唔係收入
政府就推個波比巴士公司,巴士公司就話無客
無客又投訴要減班次,無交通又出入唔倒
最柒大問題係政府到,班狗種AO治港問題,權力過大,區議會權力過細
區議會權力應該大過AO,唔係得意見同反應,係要政府必須執行
自由市場就限制一般市民,自己比錢都唔可以包車,狗唔搭八
講黎講去係由無民主由引既民生問題,一日共產黨係到都無好日子
傻x白石角?
因為批嘅工作量大過唔批嘅工作量

一早打好封template信
邊個致函查詢改個Ref no. 換咁D名詞就覆得
少做少錯每月穩袋納稅人錢
其實可以行路
買車有幾難呀
新樓無車位呀嘛
6個單位爭1個車位
運輸署要cut 你話之你中海外呀

呢排運輸署可能同小巴公司有啲交易
咩鬼狗屎垃圾線都係比小巴佬

例如恒基粉嶺one innovale 未入伙已經招標定開小巴
完全唔比機會開村巴
巴士線都cut又係on9 cls
仲以為佢地無
而家仲要好多Existing 屋苑好多業主嘈管理費好貴要求cut左shuttle, cut左又發現唔方便既時候就申請唔番個shuttle 牌
我估唔係

白石角越加越多巴士
可能係wetland

- 兜撚哂成個區最尾先到屋苑 : match
- 朝早收工得幾班 : match
但係啲人寧願鳩泊無車位阻唔到人唔揸車,呢個玩法政府都收番
嘉湖係英冶時代既樓,
美麗新香港係唔駛諗利唔利民
小巴, 全部都係小巴

巴士公司其實係有限制
連大老山隧道都限左巴士數量
要加班就要減其他路線
去元朗 , 最簡單就係出朗屏西鐵站
天水圍人最常去元朗
但輕鐵都要轉車
成套公共交通係唔方便,又要迫你用盡,迫到頂閘先滿意

其實啲屋苑包shuttle去啲交通熱點轉車大家都好啦
,起碼最終都用到公共交通,住户又易啲預時間

而家搞到行一段路先去到個站又要迫又可能脱班,我係住户一定諗渣車先
最撚仆街係
人地巴士公司要開線
佢又多多限制, 又話咩quota 又盛

巴士公司開條接駁線, 隔離又整條小巴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞