運輸署依家唔批新屋苑SHUTTLE 既原因係咩

418 回覆
747 Like 25 Dislike
樓下有巴士去鐵站要咩shuttle
要自己買小巴牌加司機
嗰個咪比天寰屌緊
話太多巴士制造嘈音同塞車
咁佢地又唔係錯嘅,條路都唔係設計比咁多巴士拎來做總站

政府唔起單軌應該要加返個巴士總站係啟德比人駁腳啦
人地運輸署招標左巴士直出朗屏站
不過巴士公司投到之後放棄左支標
因為無錢賺,要經埋柏慧嗰邊先得

跟本一早開shuttle 咪得
開咩鬼巴士線
有邊次巴士贏到小巴
呢啲駁腳野小巴係有優勢

同埋就係要擺部巴士小巴先發力
小巴獨市居民食屎
果邊愈起愈多新盤 無可能淨係批比一兩個屋苑
但又唔會批哂 而家有果d應該係舊果d批落左
會唔會收返真係無人知
所以新盤邨巴都凍過水
渣車搭車都係同一條路 點都塞
所以先話果個位係死症黎
Cut車 迫人坐鐵算唔算利益衝突?
搭屯馬再搭返轉頭去沙田、大學、北區=曬時間
條路太多車>cut shuttle>多左人揸車>條路太多車
如果運輸署check過最近荃灣地鐵站人流已經爆棚,PTI又無位俾你落客,叫你去葵興落客分流都好合理
咁講係無錯既,但係荃灣落就會好多人搭,去葵興落係兩樣野黎

何況政府一向係想谷d人搭鐵,佢咁做只係自打嘴巴。
只能講運輸署做嘢唔係諗全盤

總之老細話要減車流
下面就諗啲屎橋cut shuttle當交功課
市民係咪方便左,係咪多左人揸車?who cares?
去大窩口就ok
唔鍾意咪走咯
1999咁
想多d人搭巴士地鐵,人多密集中武肺
之後谷人打針
288 vs 809k 算唔算例子
唔算
你係咪想講288 vs 812A
現實既路權撚係十架車包起街頭到街尾
邊個位起
唔係用公共資源咪係佢最concern既問題囉
你話就話用屋苑自己錢去搞shuttle
但你架shuttle只係服務你自己屋苑既居民 benefit唔到係呢個區既其他居民 佢寧願開巴士線都唔批shuttle比你地 就係因為巴士可以服務成個區既居民
既然要多一架大車係馬路上行 佢寧願開密d班次都唔會批shuttle啦 起馬巴士唔係淨係服務你屋苑呀嘛
你地事實上巴士又真係唔夠人流用wor
你話日日都排哂隊唔夠坐既 你寫封信投訴下會唔開多d班次比你地咩?
用咁既邏輯根本就私家車都唔好出新牌喇、運輸署上來解答問題?
個point 就係你冇shuttle ,d人會用多左私家車、的士、
一個屋苑多2部私家車 ,的士係條路行己經佔用路面等於一部大車喇
On9 政府放d自由行落香港唔講班友佔用左香港人既空間?benefit 既得小數商家同佢d員工、 7百萬人同佢地迫啊
咁好似WSP咁 個個都話遠 實情係住既Park既人行去天秀都係5-7分鐘 住Bay就2-5分鐘 你本身屋苑果座住得入就唔好計啦 一定係由屋苑門口開始計 10分鐘內就有公共交通運輸 點會批shuttle比你地? 住果度既一早講左話交通唔方便架啦 而家住左發覺自己都頂唔順 又要鬧點解唔批shuttle 去搭輕鐵都唔得咩?
鬧人唔搭輕鐵之前 唔該輕鐵起返天水圍第六期支線先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞