運輸署依家唔批新屋苑SHUTTLE 既原因係咩

418 回覆
747 Like 25 Dislike
依家好多唔近鐵既新屋苑, 運輸署9成都唔批SHUTTLE, 明明SHUTTLE係最方便居民, 本身車位己經少, 佢就迫你用其他交通工具, 你用成千萬買個單位都可能去隔離個公屋搭巴士同人迫, 又要你站站停.
你話少車位都話減少路面車輛, SHUTTLE都冇, 咁實多左人CALL 的士, UBER, 反而增加路面車輛
真係諗唔明運輸署諗咩9, 定純碎因為唔批SHUTTLE, 運輸署班官可以做少D野?
邊個屋苑?
掃管fuck同濕滯公園就有呢個問題
反而元朗國包架紅van就搞掂
因為私家車增長
所以所有路容積都爆晒
你山上啦到都好
你當巴士公司死架?過海已經冇得做
公務員退休都可以事業第二高峰
唔止
舊屋苑都cut唔俾你

馬鞍山翠擁 聽濤 觀瀾都俾人cut左

完全on9迫人坐鐵

運輸處咁on9我而家寧願多啲揸車
雀悅庭
唔迫你班仆街渣車邊得黎咁多抄牌
運輸署對批出居民巴士服務態度謹慎,除會考慮鄰近常規交通服務是否完善及足夠,還須顧及是否會為當區交通服務帶來顯著負面影響。簡單而言,邨巴不會與其他公共交通服務重疊,即使批出服務亦只會往返就近鐵路站或公共運輸交匯處,避免對社區交通造成擠塞情況。

運輸署為遏止居民巴士服務申請,不時提出以專線小巴服務填補地區交通不足缺口。
聽濤點cut 冇咗鑽石山?

以前癡過車坐
吓咁慘
本身都想過買都係因為有shuttle 出去
定沙中線開左真係好少人搭俾佢有藉口cut?
優先發展鐵路運輸,屯馬綫已足以應付需求,及更具效益
垃圾政府不意外
但連去市中心同大學站都cut
管理費唔減 服務減少 業委fat fat
咁掉轉新港城部商場shuttle 會cut 嗎
得大學站有得留市中心全cut
咁帝琴灣佢會話可以行路去烏溪沙
帝堡城都要行路落山
屋苑已屬鐵路覆蓋範圍 + 邨巴線唔符合前往「鄰近」鐵路站政策
真係番轉頭就係個個買車揸 跟本無得compare
人地會所冷氣房等上車 點對點
仲要個堆舊屋苑車位特多又平,一定揸多啲
濕滯公園出面都叫多巴士 要批都好有難度 你想架shuttle邊到去邊先
迫人搭K巴
老實講shuttle點都有利交通,起碼都係一架坐好多人,唔批其實講唔通,諗呢個政策都係智障迫人揸車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞