WiFi蛋公司係咪執曬?

612 回覆
669 Like 31 Dislike
查地圖、查餐廳、查旅遊網完全冇問題
cmhk積分換嘅simplifly都好用
我試過喺吉隆坡call Grab上咗車之後過咗500MB,部機慢到爭啲撳唔到個掣比錢落車,自此之後我唔會再用每日限500MB的卡
離開城市用docomo好啲
又唔係只有電話先上到網..
佢哋嗰啲係好貴,2-5gb 幾千円
google map 係需要data load 個map 既圖出黎, 你無左data , 就無左畫面. 當然, 你可以先用有離線地圖既app 黎解決部份問題, google map 確實係日本楂山路係廢既. 我連apple map 都覺得佢唔得. 最終係用日本既導航app 係最準確. 亦所以我後期, 我直接用日本既離線地圖導航app 黎楂, 解決左部份問題.

低ping 既要求, 唔係要佢黎運算個導航, 係要佢黎準d 俾assisted gps 用. 定位apple iphone 係用assisted GPS, 呢個係需要用到data. 唔係就咁gps 就得. 話說我係和歌山市, 大街大行, 只係香港買個張 sim 卡收得唔好高ping, 我楂緊個陣個導航係咁.

我係唔係路上面, 個導航係話我飛緊係路同路中間. 當然亦因為咁, 佢導航唔到我. 我係唔止一次試過, 係唔同既車上面, 車上既navi 試過, 手機上既導航app 又試過, 係因為data 收得唔好, 我架車係導航會飛緊咁樣. 我end up 係要即時轉wifi 蛋攞番d stable d 既data 先正常番. wifi 蛋裡面係sim 卡, 不過你香港買既sim 卡, 同當地本土用既sim 卡已經唔係同一樣野黎. 你一check ip 就見你香港買個張係出香港IP.

我上面講既, 全部都係經驗賴過野之後得番黎既體驗. 係真係實戰後既結果黎. 我唔係要拗sim 卡唔好, wifi 蛋就好曬. 不過, wifi 蛋, 由期係當地租既日系蛋, 對自駕遊既人黎講係有佢既存在價值.
唔可以,香港版iPhone好似除咗se支援一張esim之外,其他完全唔支援esim
但係外國iPhone 14 1esim+1實體Sim版又可以同時行到兩張esim
而家好似冇晒所有日系apn travel sim? 定係有都好貴?
我朋友有張 iijmio 月費行au network 不過佢唔肯借俾我
咁你又講得啱

我自駕遊都係跟日本親戚去用緊嘅係日本plan嚟

自己去唯有喺日本當地買/租
查地圖、查餐廳、查旅遊網完全冇問題

之前大路既日本travel sim 都唔見有.

我自己都係養住左張 iijmio 月費卡. 不過而家都好似唔俾日本以外既人申請
而家要登記完先可以寄卡
遲吓部esim版iPhone 14送咗嚟可以試吓新唔申請到佢個esim 版
cmhk早期4g任用plan都係384kbps
WhatsApp、fb文字嘢都秒load
睇圖要轉圈load

grab俾錢都要load似斷線多啲
果次我記得我用Airsim好似128kbps
你啲餐廳網旅遊網係咪咁樣樣架?
幾年前去日本用開sim2fly
想問有冇人最近用過覺得點
成日唔記得還
遲還又要罰錢
買張卡用完掉撚左佢搞掂
咁就真係load唔到
餐廳旅遊網你要每日用爆1gb 嚟睇?

定係唔識買total XXgb嘅plan嚟topup?
咁啱呀。。。。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞