WiFi蛋公司係咪執曬?

612 回覆
669 Like 31 Dislike
唔係囉on9
你真係傻仔不是扮喎
你就真係傻仔連咩叫漫遊都唔知,咁撚醒咪開住csl, smartone去外國漫遊囉
去日本十日應該用咩數據卡好
我梢為用做既測試講解一下.

https://simegg.city/2018/04/08/%e6%97%a5%e7%b3%bbsim-%e5%8d%a1-vs-%e6%9c%ac%e5%9c%9fsim-%e5%8d%a1%e6%b8%ac%e9%80%9f/

我其實早幾年係做左好多測試, 香港買既日本sim 卡, 日本當地租既wifi 蛋, 日本上台先有既sim 卡.

香港買既日本旅行用sim 卡. 其實好多都寫會要你開漫遊先用到. 你去 當地去呢d check IP 既網站, https://whatismyipaddress.com/ , 會顯示你係香港. 亦即係話, 你人雖然係日本, 你電話駁住亦係日本 carrier, 不過佢上網個陣, 會先route 左番香港個gateway 先. 所以你上網會顯示你出香港IP. 亦點解上面我做測試條link, 香港買既sim 卡, 個ping time 123ms 咁高

正常你係香港用4G/5G, ping time 唔會多過50ms. 而租wifi 蛋, 由期係當地攞既wifi 蛋, 用既sim 卡係本地既卡, 唔會先跳去其他國家再兜一圈番黎, 所以反應會快好多同速度都高好多. 好多wifi 蛋, 係可以用到20GB ~ 100GB. 所以其實sim 卡同wifi 蛋係唔係target 同一樣既audience. 因為2者offer 出黎既野根本唔係同一樣既野, 價錢亦唔係同一樣既野黎.

不過正如我上面講, 普通人, 求其買張香港鴨記個d 日本sim 卡都夠用. 不過速度同反應黎講的話, 因為佢係漫遊左由日本先番香港再上網, 對於要求反應快速度快既人, 香港買個d 日本sim 卡係唔會滿足到呢個要求.
邊間?邊張卡
用電話share或自己去買隻wifi蛋再到當地買電話卡啦
成日諗埋d縮骨數
點解個個覺得租蛋就一定會share
我自己一個人去都係租蛋,同朋友去隻蛋一定係自私用
日本我以前極推EZ NIPPON
都係艇仔公司,但priority 高
屌佢老母,1000按金都未拎得返
Clubsim用兩用就限速

每日數據漫遊用量到達500MB後,有關速度上限為256kbps。請注意實際速度及使用數據速度的體驗視乎當地漫遊網絡。
總有啲戇尻唔想煩
咁撚多集運倉 都仲有代購 你就知
從來都唔明點解要租蛋

卡又平又方便

一人一張走失都唔怕溝通唔到
宜家仲有無sim card無限任用無限速 7日, 8日?
如果係自駕遊
用蛋係方便過sim 卡
一來車可以充電
二來以日本為例,好多鄉下地方用sim 卡都收得好差甚至無信號
wifi 蛋會收得好過sim 卡
u on9?
5G有咩用,你張咭有無咁多Data先。
咁幽默得唔得嫁
你就on9啦,連漫遊既原理都搞唔清既child登仔
其實500mb 一日都夠啦, 去旅行唔會成日都玩電話掛
對速度有要求咁買local sim 咪得 都唔會用蛋
宜家興直播
巴打我之前去日本一直有睇你個網去睇下買邊張卡
想問下依家去日本十日有咩卡推薦?純粹普通上下SNS同睇地圖,用量應該唔大同埋唔使好快嘅網速
又要拎又要還又要驚壞又多舊嘢隨機
有sim card 你次次用同一張,上網畀錢用得。
要經返你本身香港個網絡供應商,之後先至再入 Internet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞