有冇人試過聖誕去玻利維亞或者其他南美畫家旅遊

46 回覆
4 Like 1 Dislike
好羨慕你 希望第時有機會可以再去,想去阿根廷、智利,巴西
bolivia altiplano非常值得去, 可以睇到南美安第斯山脈好特別既地貌, 除咗沙漠, 奇形怪狀嘅石頭, 重有唔同顏色嘅高山湖 (有白湖, 綠湖, 紅湖, 黑湖), flamingo, 野生嘅草泥馬, 高原上嘅溫泉, 地熱嘅漿狀噴泉, 當然唔少得嘅鹽沼, 仙人掌島, 由天空之鏡小鎮跟團往返, 唔入智利都得
通常係朝早落雨, 下晝出太陽
咁on9 我見通常啲local tour 半日團都係朝早參觀

係咪日日都落雨咁濟架?
我係阿根廷>智利>玻利維亞>秘魯
印象中玻利維亞有一日超大雨
其他日子還好,就算有雨都唔係話勁大嘅
巴打你幾月去?同埋有冇去亞馬遜呀?
Bolivia + Peru 應該係12月中至1月頭

有去amazon
3日2夜tour(La paz 報)
自己喺La Paz 搭十幾個鐘巴士去個入口鎮 Rurrenabaque 出發
聖誕係咪好多嘢都唔開架?有冇影響到你行程?你記唔記得邊日過玻利維亞境架?

我擔心12月27,28呢啲時間Cusco 間玻利維亞領事館佢地冇開
巴打你覺得個團點呀?玩完之後都係放低你係Rurrenabaque, 然後你再原路搭返十幾個鐘巴士返La Paz?
聖誕正日join咗團踩死亡公路單車
所以唔知日頭有無嘢開

其他日子就正常 唔係好覺啲舖頭有close

過境應該係聖誕前一星期咁上下,智利join tour過uyuni
領事館就唔太清楚,嗰時用bno 唔使搞visa
係 來回都係自己搭車
全團連埋我得3條友(另外兩個情侶嚟)

都幾得意嘅 但住宿就相當簡陋下
木屋仔入面有張床有個蚊帳咁
不過咁平都無咩好投訴
Bolivia 去amazon好似係最平
多謝巴打既資訊!我都聽過玻利維亞去amazon 最平,我本身係plan Lima 飛Puerto Maldonado 再join amazon tour, 聽完你個plan 有啲心動

咁姐係如果想係玻利維亞去amazon 既話,至少預多4,5日?要睇下夾唔夾到時間先
cusco係咪已經會有高山症
有冇邊個城市可以做緩沖區留2,3晚俾身體適應???

一程都要十零個鐘(其實只係200km左右,不過山路多所以慢)
團就基本上都係3日2夜
有分河同林
通常都係推介河(坐船仔睇),話林無咩睇
試下分開買
calama去Santiago de Chile
跟住Santiago to hkg (應該係toronto轉機)
係呀,cusco 有機會有高山症

我見啲遊記通常都係Lima 直飛Cusco 然後留幾日,我應該都會咁,因為有啲local tour 都係cusco 作為起點終點,所以應該會stay 幾日cusco
4,5應該唔夠時間了 可能去Puerto Maldonado 果個算,想睇林多啲
我check 過了,都係Lima 最平
有冇人去過Puerto Maldonado 個亞馬遜 你地果陣係報邊間?

我掙扎緊報唔報Paradise Amazon Lodge & Adventure 個3日2夜tour好,之前見有個巴打遊記報呢間,但網上review 又唔多。Amazon Planet 評價好好,但活動又少啲 仲要第三日係nothing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞