有冇人試過聖誕去玻利維亞或者其他南美畫家旅遊

46 回覆
4 Like 1 Dislike
你地當時點拎簽證?工作關係得聖誕果排先可以去到南美旅行,可能撞正聖誕果個星期係cusco 上網又完全搵唔到當地bolivia領事館網址,check 唔到佢地邊日唔開

另外想請教下咁多位巴絲 聖誕遊南美又有冇啲咩特別注意嘅地方?

有冇南美旅遊達人可以指點下小弟
有冇人試過聖誕去玻利維亞或者其他南美家旅遊

打錯字
你想去邊 去過南美3個月 無去玻利維亞 有咩想知
想問聖誕果排會唔會好多嘢都唔開?秘魯我主要plan 左睇馬丘比丘+彩虹山,你果陣有冇睇埋華納比丘?值唔值得睇埋?同埋你果陣有冇去亞馬遜呀?有冇推介邊個國家睇會平靚正多啲?
你係經Puno 陸路過境? 我都考慮緊用BNO 去,不過我另一半冇BNO 所以都係要搞簽證
你上次去係7,8月?你有冇去亞馬遜呀? 知唔知邊個國家去亞馬遜會平啲?
差唔多十年前試過分別係2個唔同邊境關卡用BNO入玻利維亞
一個放行但另一個就比海關攔住,話Hong Kong is Chino (支那既西班牙文)

最尾唔鳩理佢就上番架巴士入烏尤尼做番落地簽證就算
網上睇都話好講彩數,陸路易啲過,飛機就難啲原來係真

上網搵極都搵唔到Cusco 間玻利維亞領事館email, 好想問佢地聖誕究竟開邊幾日

去到Cusco 先發覺聖誕成個星期都唔開既話就仆街
香港護照其實可以搞落地簽證
如果你預先已經準備好哂文件,去到關口交齊資料畀錢就會即時批,
當然首先錢唔係一個問題先
因為落地簽比去領事館申請簽證個費用貴非常之多
巴打你講得冇錯,我依家個plan 變左少少:聖誕正日果幾日應該去亞馬遜,然後12月28,29左右幾日係cuzco (去馬丘比丘,彩虹山果啲),所以一有機會就會去領事館搞玻利維亞簽證,希望到時會開

如果真係冇開,就拎住啲文件到時去到玻利維亞先俾$100落地簽
唔緊要啦,留返啲將來再去
想問咁多位當年去完玻利維亞係點走?

我應該會經Puno 去La Paz 再去Uyuni, 完哂再出返La Paz。不過諗緊點可以唔駛原路返Lima

隔離post 巴打係La Paz 返Copacabana 再去Puno, 去埋Arequipa 先坐overnight bus 返Ica, 最後Lima
我check 過Chile 啲機有啲貴,暫時都係打算Lima 去Lima 返。巴打你有咩建議 如果真係去埋智利既話,有咩推介
12月上馬丘比丘最好預多少少buffer
12月南美夏天馬丘比丘朝早通常多雲、大霧或者落雨
唔好天真心會喊出嚟
我2018年去係由
San Pedro de Atacama>Bolivia altiplano三日團>Uyuni>La Paz>Cusco>Lima
風險係會有高山症風險, 由San Pedro de Atacama約2400m (周邊嘅景點會上到4000m), 上Bolivia altiplano 最高點4900m, 之後天空之鏡落返3600m, 再之後La Paz 3600~4100m, Cusco 3400m,
反而馬丘比丘先得2400m
當年係聖誕嗰排去
馬丘比丘落雨
彩虹山本身想去但問當地人話嗰個季節天氣麻麻所以無去到
去過阿根廷留名,推介睇冰川
我都想去埋智利 不過我check Calama 返屋企既機好貴,Santiago 都係
邊有咁多假 夾埋都係得18,19日左右, 然後又要做黎生
大唔大雨呀?係咪經常落雨架?巴打你果陣有冇去埋玻利維亞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞