[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (121)

1001 回覆
3 Like 9 Dislike
【注意事項】

1) 唔好買行貨 Seiko / GS
2) 唔好買 Ball
3) 我哋對「流四」零容忍

以下再解釋

1)避免購買行貨 Seiko / Grand Seiko,全面封殺香港代理「通城」

罪證:2019 年勾結黑警散仔協會,推出散仔協會 42 週年特別版手錶

通城作為香港代理,必定跟事件有關,做法完全係同廣大香港精工用家過唔去
Seiko HQ 作為生產商亦責無旁貸
真係要買精工,請買水貨,一蚊都唔好俾通城賺
知道通城個折頭係抵,有啲 limited 甚至要經佢訂,不過大家自行考慮

2)買錶還買錶,最緊要唔好買 BALL

罪證:2015 年勾結黑警散仔協會,推出「警務精英特別版」手錶
http://www.passiontimes.hk/article/01-06-2015/20422

3) 我哋對「流四」零容忍

都出現咗好一段時間,間中係會有人走入嚟貼自己隻錶
但又俾我哋發現係「流四」,即係假錶
唔理你有咩原因,我哋見到「流四」,就會出聲
唔知假喺邊嘅話,請移玉步出返去問,冇興趣同閣下糾纏
因為我哋呢度係討論真錶,平錶貴錶都得,就係唔關流四事。
【FAQ】

1)點解貼親 Rolex 同 Panerai 都收到咁多負皮嘅?

呢度係咁,入鄉隨俗啦,大家冇惡意嘅。

2)你哋平時講嗰啲 RR 同埋 M 係咩嚟?

香港其中兩間買水貨錶價錢比較相宜,質素有一定保證嘅舖頭。
so far 冇聽過有人買到假嘢。

一間係稀有稀有 R__e R__e,另一間係 M_____z。請自己再 search。
雖然較平,呢類舖貨源相對冇咁穩定,想出手前建議再問下對方確認。

3)咩叫 BT,咩叫 AD?

BT 即係 Boutique,品牌專門店,係錶廠公司自己開,唔係香港代理開。折頭少甚至冇折頭,但款式齊,服務好。

AD 即係 Authorised Dealer,一間錶行拎咗錶廠嘅代理權,可以賣佢啲錶。一間錶行通常唔會只係得一個品牌,一賣就賣十個八個 brand。折頭多啲,但款式冇咁多,服務同埋 sales 對個別品牌認識一定冇 BT 咁好。

各位自己揀。
新手想買啲造工好嘅錶,真係欣賞件工藝品咁,但又冇咁嘅財力買幾十萬嘅錶戴上手(普通office boy),有冇啲低調啲嘅brands,啫係擺明唔係同人鬥luxury嘅介紹

利申 本身戴緊presage想轉GS,欣賞佢錶盤嗰種心思,但睇到呢個post嘅須知決定唔買
佐敦有水貨賣呀,你上 carousell search 吓間舖
一係日本網店撳隻返嚟,依家 yen 平
Speedy Tuesday

Thanks
Seiko HQ 作為生產商亦責無旁貸
但見到呢句都唔想做衰仔

如果名士riviera會唔會睇落去冇咁追luxury
因為有個疏房親戚做黑警用OT錢買咗隻幾十萬嘅撈俾老婆,兩公婆都好勢利眼平時生意來往又多ibanker/agent show-off,唔想勉強自己同佢哋玩同一隻game
日經
咩size?好fit
Lm

Hi

nplm
wfh , 特登搵隻好少戴既錶影相留名
好明顯佢係一隻骨
而作為骨既角色佢亦順利幫我排到肉
但佢作為一個扮孝子既道具佢完全失敗
我老豆戴左一排就退返俾我
之後我問我70歲既老豆佢識咩牌子既名錶,本來想佢講iwc 呀,伯爵呀,蕭邦呀(呢啲我買得起,vc,ap,pp 我搞唔掂),佢都話淨係識勞力士
唯有再排左隻金鋼撈俾佢,叫做等佢完成check list 上一生有一隻撈既心願
而我亦都因為蠢過一次食左隻老土到不行既骨
今次我貴啲都食隻自己真心鍾意既iwc big pilot 43
但礙於我無知既屋企人問我戴戴下撈做乜返轉頭戴隻膠(帶)錶, 我唔敢話佢地知呢隻「iwc 靚骨」洗左我6萬蚊

純粹吹下水留名

新po 留名
個個錶post都見到 咪撚on9得唔得

留名
定會考慮吓Jlc
5-8萬都好多野簡
Bp43可以做骨

Omegang
除左GS,都可以考慮omega, 本身都係有歷史又唔會好似勞咁太多炒款(某啲限量版除外)

新手lm
Omegang

nplm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞