伊朗真係有可能變天

238 回覆
286 Like 18 Dislike
千幾年以來韓國最好日子應該係呢十幾年

梗係唔想亂嚟
石油只係一個小因素會考慮,對於美國而言伊朗同俄羅斯嘅存在意義都係相似,美國利用俄羅斯威脅去拉攏歐洲,同樣地美國亦都係利用緊伊朗問題去拉攏緊中東遜尼派國家例如沙特同阿聯酋etc 國際政治同人際關係都係相似,有一個公敵先會令自己團結

除非美國想完全撤出中東,如果唔係保留適度嘅伊朗威脅對美國反而可能更加有利
美國要拎伊朗容易嘅事,佢地理位置係正中間,美國想拎伊朗,沙地火雞國巴基斯坦,阿富汗(中國)一定出黎做搞屎棍

美國要拎到伊朗嘅影響力都唔係容易嘅事,但係美國失去左對阿富汗嘅影響力,伊朗呢次示威係美國再次加大對中東影響力嘅機會
唔出奇
得香港班人先咁撚廢
我覺得係要間中整d地區危機美國先收到靚.真係天下太平邊有國家需要跟大佬
你講得啱,但係目前美國嘅重點已經放咗落亞太地區,放棄阿富汗只係戰略收縮嘅一部份,未必會為咗填補呢個選擇而搵伊朗
講到尾都係要自己人民肯反抗先得,中國人咁錫身
內鬥嘅話無咗翠翠又係另一舊屎
睇連登仔論政真係好撚好笑
同鄭立一鳩樣
世界上線有dark zone 係唔掂得. 伊朗似古巴.無錯要ko你好易.但ko完後要執手尾. 美國執唔掂.
仲有大支野
連登兒日日話支爆
蕭生話好困難
以色列係憎哂所以伊朗人定係憎佢地個政府?
如果係前者就算將來真係變天,新政府都麻煩下
sor,以色列係憎哂所有伊斯蘭教,係佢地眼中什葉派 遜尼派都係恐怖份子
所以點解呢個政權係都要幫D廢老吊命
咁睇嚟唔洗指望以色列會幫拖
咪一直僵持
聽聞邪惡軸心伊朗,六七十年代曾經文明/自由/繁榮過?
又係哩啲垃圾石油論
你知唔知美國打完伊拉克之後,喺伊拉克拎最多石油嘅係中國?
美國幾乎無喺嗰度開嘢
巴列維王朝,但係貪污嚴重,無民主
關以色列咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞