伊朗真係有可能變天

238 回覆
286 Like 18 Dislike
伊朗除左軍隊外,仲有革命衛隊
無咗份工你養我呀?
伊朗有無黎生
呢個佢係唔係度都冇人理啦

佢嘅存在係可以打中國牌之前美國用嚟嚇韓國同日本唔好以為自己住喺世外桃源啫

真係打泡仔都單拖秒佢啦
重點係南韓根本唔想收返北韓
打咗佢落黎,啲難民要善後、再教育
收返呢個襟兄弟,不如維持現況

不過呢樣野其實可能係頗為短視都未定
打平民唔係度度都香港咁
64都有軍人調轉槍頭
香港果陣打完,真係變晒天
今日已經冇人敢再提
你宜家係淨係睇一面資訊嚟判斷
實情係香港人民意唔夠大
藍屍廢老實在太撚多
而支共都一早知道廢老會慢慢死
所以一邊放新殖民黎換血
一邊係咁赤化你D教育
等你就算染唔紅都要你變港豬剩係掛住返工搵食娛樂
睇下19年大罷工搞撚到咁就跳香港冇撚得救
D死廢老仲要幫手清路障甚至落場打鳩抗爭者
呢樣真,最驚統一嘅應該係南韓人
本身會打警察呢份工嘅人都係咁架啦
唔係正義嘅先做警察
係失業嘅先做警察
真係要睇軍警嘅態度先知有無機會變天
統一左領土 邊境就接中國同俄羅斯
友北韓做緩衝好過啦
咁64之後呢
大把人喺體制內揾食
美國會唔著緊?1979年之前邊個睇場?
最重要唔係到到似香海咁發達D人咁有錢
做政權嘅走狗 打自己嘅鄰居/朋友
依啲人為咗少少錢 乜都做得出 極無恥 同香港有牌爛仔一樣
一場抗爭成唔成功真係好多因素,唔係淨係睇群眾實力。

先講群眾力量,人之後係冇路可退嘅時候先會拼死一搏,香港生活質素咁高再加上後來咁多救生艇計劃,呢啲因素大幅削弱抗爭意欲或者限制抗爭程度(唔會達到革命level)

另一邊係武裝力量,武裝力量肯唔肯倒戈除咗社會民意,亦都要睇唔倒戈嘅誘因有幾大。如果佢哋本身人工低福利又少,好自然武裝人員唔會落力同社會大眾對立。popo年年加薪仲要有公務員福利咁撚爽,好自然大幅減低佢哋倒戈意欲,至於伊朗警察就真係睇佢哋本身有咩待遇啦
加油
美國要ge係一個地區keeper. 沙特.uae. 卡塔做得唔錯話知你變天變成點.得閒搵下d理由搞下你就夠. 唔覺意整左堆難民出黎要自己上身
變天
沙特班撚樣養唔撚熟 宜家同支俄玩能源攪鳩美國
整走伊朗呢隻中東癲狗 對美國來講一定係好事

有得就有失,宜家唔係以前
要得塊地就會有更大成本去管理
有得要俄國資源,有邊個唔會想要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞