Is Fed pivot around the corner?

28 回覆
3 Like 1 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=VpRHiPlS4pI

Raoul Pal 同Lyn Alden 既睇法都係dept (public & private) to GDP 太高,個經濟冇可能頂到呢個息口太耐,大家又覺得點呢? 可以討論下
再加落去 debt mkt會爆
LM
理論上係, 但fed 係用倒後鏡set policy, 所以我覺得佢好大機會加落去直到全世界仆街..."things need to get much worst before it gets better"
FED 有冇試過反口架
通常都係仆晒街先肯收手
依家loan market 做緊 12% yield 有幾多公司頂到

其中一種解釋呢個禮拜既fx 同 ust yield move.
老美d mortgage rate 都夠癲....幾個月址上差唔多 7 厘, 點撚頂
我唔係商業佬. 都唔係讀呢科
平時都係靠google下D 知識
所以有D 野唔識
請教下
12% yield係咪講緊公司得12% 利潤
FED 係做借錢比銀行既大佬
FED 加息. 銀行/ loan market 要比番FED既錢就多左. 而loan market本身利潤都唔高
係咪咁解
唔係就算. 我再google下
個位巴打應該係講corporate bond, 即係公司借錢要 12% 息 (當然要睇埋本身既credit rating)
試下假設美國8厘,行左3個月,大約環境會點?
(是但假設一個息率高的情況),慢慢估下會點?

你(我)會放錢入定期。
美股比現時跌幾多?跌多20%

失業率去到幾多?

之後再反推Fed會唔會改變立場
原來yield 可以指 interest
我都同意
同埋如果D 錢放左去做定期. 即係起碼都一段時間冇得拎番出黎
咁流入股票市場既錢會少左
咁仲點彈起
除非有新資金流入

(我假設大戶都會放錢去做定期)
非專業思路
我冇能力做咁難既stress test 同scenario analysis, 睇下有冇高手答
你開呢個post,我試下認真答,先發覺勁難答
美國出口公司頂唔頂到匯價升(競爭力減少)同埋融資成本上升已經有排研究。
係大科技公司成手cash就真係贏家。
Yeild係指收成期,債市嘅term黎
即係你現價買入隻債個回報率
https://twitter.com/senwarren/status/1572659264560435201?s=46&t=MqLzlWrjMTnx7BOkBewkiw

睇下Fed 係咪真係政治中立, 可以自己話晒事
美國政府頂唔到5%以上

最後會大減開支
FX 咁隊法, systematic risk 應該不遠矣
你指英國定美國?
The whole world.

歐洲日本有事, 都會燒埋去美國
想問下fed 唔係重視pce多過cpi?
點解宜家個個話通脹係8%?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞