新手求教,室內用 拍攝距離短 究竟係咪apsc好過ff?

15 回覆
0 Like 13 Dislike
比如香港居住環境咁,家居較窄,屋企影下寵物咁。
一直聽,距離短,FF景深淺,會難對焦
用sensor細少少既apsc較好
但如sensor細到手機咁,景深夠曬寬 但影像質素變差
我用開apsc, 無刻意打光,全部利用自然光拍攝,所以一日大部分時間好多拍攝位置都唔夠光,要推高iso犧牲影像質素。
但對相機有少少了解後,我知光圈一樣可以改變景深,如果我用FF機,保持等效焦距下,較大光圈,再推高iso黎保持返exposure一樣,咁會唔會用FF 既景深都可以同apsc一樣,係咪一樣適合室內拍攝?
兩者又邊個較好?
以下係我計法:
https://www.photopills.com/calculators/dof

我用依個網計景深
以apsc, 16mm, 距離1m, f4, 景深0.68m
如果轉做FF, 等效焦距鏡頭會係16*1.5=24mm
如果想保持景深不變,光圈要收細1.17個stop,5.6-6.3之間 景深先寬返去0.68m
然後我又睇dxomark個網比較下最新apsc ff機既測試,發現apsc ff差距大差都係1個stop多少少

咁係咪代表FF機收細光圈一樣適合拍攝室內?

想問我有無計錯?
定還是我轉左FF, 等效焦距鏡頭,stop & exposure已經唔同左?唔係淨睇光圈果度?
想問好耐,終於的起心肝出post問
無乜fd識影相 無乜人可問
用FF好啲
唔好隊咁埋影
講完
其實apsc都唔可以隊咁埋,除非11mm

如果我上面條數係岩既話,較細左光圈既FF 同apsc係景深上係無乜分別
但都推高左iso 所以咁用法影像質素都唔會改善
收光圈落閃光燈
ipjone會靚過你咁用法
又唔會
我部超舊apsc 仲好高新iphone好多
1. 室內光唔夠要推iso,講iso表現一定係FF好
2. 距離唔重要,睇鏡頭
3. 影寵物買新款,AF快狠準
而家啲機iso表現同對焦都夠快
FF apsc其實都冇所謂
邊個講得出APSC好過FF咁無恥?
你分到張相用咩機影?
用開手機影
Apsc像素密度高啲,想賺像素同微距嗰時用
但相對iso低左,防震要求又高啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞