英鎊大跌,朋友痛不欲生

298 回覆
105 Like 567 Dislike
唔係咁計
生活質素呢d係主觀野
但身家縮水,消費力下跌係有數字白紙黑字好客觀
咁客觀計要個身家穩穩定定唔好蒸發(購買力keep得住),一定係得住美國搵美金
當然移美唔係咁易
講番朋友背景
香港做護士,政府工
當初睇好香港發展 有國安法
個時600萬左右用九成按揭買左個250呎樓花單位
而家又加息又移民潮
年薪Around 40萬
香港印花稅高,扣埋佣金 裝修 律師費 差餉 管理費,每個月供完樓其實唔係淨返好多儲蓄
而家最慘係咩
話就話賺左租,然後加息供樓貴左,樓價又跌左
琴晚樓上同面積單位成交仲要跌到450萬,佢已經負資產
feel到佢徹底崩潰
人工同物質生活已經差太遠等同你用美國同英國比
做得nurse 點都有個degree掛
如果佢香港畢業的話整澳州牌唔洗考試
直接apply已經可以轉到
仲易過英國要考兩個試先轉到牌
點解西人無俾家用呢樣嘢
人地有quality of life 啊 無錢唔緊要
你咁叻你去做喇
點會,匯價跌咪即係進口產品同原材料會貴
加上經濟差份糧唔會升
英國又唔夠多資源自己內循環

不過移民,第一考慮係言論自由,第二考慮係去唔去到,第三考慮係難唔難適應。你話未來幾十年經濟水平,真係純粹一場賭博,無人識預計(除左去美國,美國應該係一代人既時間內都唔會差得去邊,會仲keep住做到世界霸主,但問題又去返第二點,移美唔易)
燃料費當然第一原因係戰爭影響
但其實匯率都會間接打多一拳。燃料入口美金計價,匯價低自然貴。
改好少少啦,又日本又nhs, 又yen又鎊,都唔知你up乜春
會通漲啊
依D道理香港人普遍明,但英國人對依D經濟上的知識,唔係個個有興趣,可能佢地覺得選得你出來做首相就要搞掂,唔得咪換人

現在政策其實幾茅盾,無人知work唔work,但明顯托樓市,依幾個月賣盤係多不了,但旺區D價好似都唔見回,只是平穩
兌番港幣高過香港就計,
低過就望local洗費
之前賣左層樓唔講?
買進口野會貴左
如果要匯返錢過黎香港就蝕囉
例如供養父母
匯價差左,家用自然少咗,正常呀!
岸9思維
廢老財產裸奔食正苦唔好?
真 好簡單淨係買iPhone依啲必須品都全球差唔多價 你購買力低過其他國家嘅人係不爭嘅事實
大灣區香港人
個個都好似連登仔咁由得父母自生自滅咩
留港撚完全無視政治問題

不過都岩既...留得港都係芝麻人
一定好愛國愛黨
我接近成球mpf 都拎唔返...點算
牛奶平就得喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞