郭思治:港股在疫情過後破頂可期,恒生指數上望40000點

30 回覆
4 Like 24 Dislike
新冠肺炎肆虐全球,環球股市經歷暴瀉,不少股民淪為蟹民,股價何時可返家鄉?應該止蝕或溝貨?在電台電視的股市節目,常常聽到散戶這些提問,請股評人指點迷津。本港第一代股評人、香港股票分析師協會副主席郭思治近期多了一個身份—YouTuber。他的YouTube頻道正式開設6個星期已獲近2萬名粉絲追隨,成功吸引證券商落廣告,兼獲網民「課金」支持。這位資深股評人接受今期《iMoney》專訪,他大膽預測當醫治新冠肺炎的藥物和疫苗誕生,在現時環球央行量寬放水下,港股在疫情過後破頂可期,恒生指數上望40000點。

郭Sir認為,今次疫症期間環球央行,大舉QE放水及美國無上限QE,郭Sir說在未來市場資金充裕、利息低至零,「這一下不單止美股,港股也會試高位。疫情一過,當資金重新部署,恒生指數會創歷史新高!」

他帶大家回看歷史,2003年沙士期間恒指最低為8331點,及至2007年在港股直通車效應下,當年10月創出31958點,4年間升了近3倍。然後是2008年金融海嘯,恒指最低跌至10676點,但在美國3輪QE放水下,港股2018年最高位達33484點,用了9年多時間升了約2倍。

這一輪暫時低位係21139點,我唔知仲有無更加低,我唔理21000點好、20500點好,20000點好,下一次回升,我假設係升1倍,已經係40000點!仲要無變嘅係,經過這次技術上跌市之後,其實資金成本接近零,錢多咗好多,很大程度上金融市場又會起一個風雲!

受疫情打擊,旅遊及商務活動全部暫停,航空交通陷入低潮,多隻航空公司的股價低迷,郭Sir較為鍾情內地的航空公司,包括國航(00753)、東航(00670)及南航(01055)。他直言這些股份由高位跌了50%,投資風險不太大。而且當疫症過去,航空交通恢復,「剩係14億人嘅內地航空往還都大得好犀利!」

2020年被稱為5G服務元年,最近香港電訊商也推出5G服務,郭Sir看好更換5G手機潮將很龐大,生產手機鏡頭的舜宇光學(02382)、觸控馬達的瑞聲科技(02018),以及手機品牌小米(01810)也看高一綫。

此外,他也鍾情大數據,「今年真正主導個市上升係大數據,包括騰訊(00700)、阿里巴巴(09988)、平安好醫生(01833)、美團點評(03690)這些,全部係綫上數據,大家有一個想像空間落去,先至幻化到一個好大嘅升幅。」
郭蛋治正垃圾
垃圾
說好的4萬點呢?

100年後就有
佢隻9988越溝越跌
佢輸到short 左
上下倒轉幅圖咪得
賭王何生2014年都講過
08年先係
股票佬講嘢聽完就算啦,如果佢真係咁準確 唔使拋頭露面做咁多嘢教人投資自己每個月靜靜雞賺一筆錢,外國風流快活享受人生唔好
疫情過後 幾多年後
人唔笑
最垃圾加下又話咩個市好反覆,會試低
我都知財演係垃圾
但我所以最垃圾都係呢既個
排名分先後
1.英國王 - 高級傻散,專係高位買貨,又名ARKK翻版
2.沈大輸 - 死都唔認輸, 2018,788 經典成名作,東升西降論講左幾年,但都股都美股死硬
3.倫常亂 - 又係高級傻散,專門順勢炒股, 鳩up最叻, 上一轉三月股災,去到18300左右叫人賣曬手上貨去沾700, 當然最後用左唔夠幾日上番22000
4.郭蛋冶 - 唔理好醜先買一手, 5%亮黃燈,10%止蝕,佢條撚樣成日講,但如果信佢就死鳩得, 左一巴右一巴都令你傻.當然40000點又係佢講,加下跌到狗咁又叫人審慎.

港共:疫情未過
估價多數都比人binc
收左幾多
咁都講得出
英國王 係邊個
唔記得咗
美股都未必40000,港股憑咩?除非恆指轉成計粉紅每日打飛機嘅次數,咁破十萬點都得
你要唔要調轉望望先
黃國英
係喎,人哋都冇話幾時
論常諗最岸鳩
沉大師嘩眾取寵
郭思治真心膠
你番去做健身教練吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞