過咗25仲係A0既男通常有咩問題

506 回覆
45 Like 692 Dislike

不論單身與否
去叫雞就係代表佢覺得性同愛可以分開
接受唔到
邊個埋邊個單都唔知
樓豬以為自己可以埋人單
自住定同屋企人住先
2個情況差好遠
DSE 完 5月返工 ($15000)
6月去10日旅行 (-$15000)
6月半個月返工 ($7000)
7月換iPhone (-$7000內)
8月返工 ($15000) 買手提電腦 (-$8000)
淨$7000
9月開始返大學+ part time/ part time intern
假設一個月返五日學一個月四個禮拜
車費每日$20 來回 *5*4 =400
食飯$50*5*4 ( 學校canteen/ 譚仔等)
咁一個月都只不過係用$1400
未計你有day off 唔洗車費唔洗出去食
就當你要返工要出去食
咁都有$600 呢個數比你食飯+搭車
而一年四季入面 (喺呢$600 x 12 個月 =$7200 呢到有剩/有需要就買)
我假設自己一季買衫 比盡自己$1000
一年入面夏/冬先買
秋同春只不過係加件外套
一年當我買夠2次 都只係$2000
一年最多買一對波鞋 最多$1000
咁減咗呢3000都有4200 係for 平時用多
所以預$2000做每個月食同交通費
每個Sem 4 個月 (4x2x4x2000=64000)
Summer sem Full time intern =(8000-3000)=5000*3=15000
當你Full time 返工可能office 遠+食嘢貴
就咁樣計 都有$79000

留意返
如果你唔係返廉價勞工做part time intern ($48/hr)
而係返part time ($55-100/hr up)
意味著你嘅錢仲多
之所以用緊2000呢個數去計
係當你做廉價勞工先得咁少
所以咪豐儉由人
睇你揾幾多儲幾多
當然你賺越多嘅時候
咪越多錢要用都儲到
當你賺越少嘅時間
用越多錢咪儲唔到
咁唔代表無可能儲到
咁你每餐食嘢過一百 下下搭Uber 返工返學
甚至無返part time 咪儲唔到
唔否認有啲大學遠啲 交通費都貴啲
個重點係
係咪真係100%冇可能儲唔到囉
有 返飲食炒散
$65/hr 包食
一日返10個鐘
扣MPF
酒店炒散 $100/hr 啦
唔係話每個人都一定要咁樣捱
但係唔好講到所有嘢都無可能先

當然經濟差咗嘅時候收入會少咗
但同樣幾年無去旅行係咪又會用少咗錢?
正如online lesson 唔洗返學一樣
唔洗同佢呢條on9仔拗㗎
佢講嘢好撚難聽 成日講講吓變左人身攻擊
你買嘢去旅行全部靠自己已經好叻
仲要知慳識儉

要知道人同狗溝通唔到係好正常
但點解唔問屋企拎錢
你咁樣有啲浪費考完dse有得9fing嘅美好時光
就算係有男人幫女人比錢
都唔代表全部女人想個男人比晒㗎喎

宜家好似個社會價值觀搞到男人一定要付出咁
但我覺得唔係囉
啲男仔好鍾意係追人嘅時候就送禮物
其實有時會覺得自己唔想無啦啦欠人一個人情
就係到煩又要送返份禮物比個男仔
到同男仔拍拖個時
男朋友送禮物梗係開心
會覺得個男朋友重視自己
但同時都會想個男朋友開心
會係對方生日/特別節日送返禮物
至於出街洗費
好多人都係選擇AA
我只係覺得大家都讀書 大家一樣返工返學咁辛苦
所以會願意AA

唔好講到全部女仔都一樣 淨係要個男嘅比錢
係唔合理
唔係冇可能
有FD今年20碎,今個暑假返full time 保安做咗三個半月左右$65000,再加積蓄4皮都過10皮。當然前提學費+住屋企先做到,不過就真係犧牲咗社交同埋發展興趣嘅時間,所以如果你係普通人就要睇自己目標而犧牲其他嘢
無乜社交圈子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞