過咗25仲係A0既男通常有咩問題

506 回覆
45 Like 692 Dislike
真 但只限拍拖
都市傳說 毒撚到30歲就會有靚女搵佢地埋單
科幻過科幻片
21歲唔係屋企人比返Parttime冇可能草到6位數
21歲
假設佢係大學生
佢無講背景
有幾個可能性

1.富二代 = 乜都父母比 甚至比埋零用錢
一定有6位數啦
(呢類人就係佢所認為有屋企人比先儲到六位數)

2. 大學生(假設呢類大學生有父母比學費但唔比零用錢 ; 自己出街玩同食要自己比)
當佢返part time = 12x4x(4000-2000)=$96000
(4000 係part time intern 人工) 當然人工可高可低
同時比2000當係每個月食同車費 都有$96000可儲
未計有時Sem break 放長假
可以返工返多啲 咁條數一定未必有96000咁理想
但點都有啲錢
呢個情況係咪無屋企人比零用錢都有可能儲到先?

3. 大學生(假設呢類學生要自己比學費/還loan)
當然極少可能儲到啦
學費都十幾萬嘅時候
返part-time 比完學費+自己交通費係冇乜錢淨好正常

4.大學生(你口中識炒股自己交學費生活費)
我相信你口中呢類人唔會儲唔到六位數
甚至覺得六位數好易賺

咁係佢無講咩背景下就一口話冇可能儲到
呢件事係唔係唔合理先
事實係有可能
但同時要睇咩情況
儲錢唔一定係父母比
同時都會受背景 消費習慣影響
A0 Fuckboy又點睇
我老豆老母香港出世,kam係佢地果輩講
一出糧就5位數…
笑死我
連登仔都係仇女
我全部手提電腦個啲都自己比
手提電話三年半至四年換一次
買衫褲鞋襪都係自己比錢買
一年四季入面 唔係買好多衫全部換過晒
一季換衫唔會多過五百先
波鞋著到爛嘅時候咪買過對
一年咪都係最多一對
中學grad trip 返飲食炒散
一個月萬五啱啱好自己比
讀大學返part time intern
放Sem break 返下其他炒散
一個月都唔止4000
無去exchange 所以咪慳到幾皮囉
仲有 係有拍過拖
但無男人比錢我洗喎
有收禮物都有送返禮物比對方
係你覺得無可能做到嘅時候
根本係自己大洗同唔捱得姐
有人做到就唔撚係無可能
21歲幫人補習加summer intern 已經六位啦
好撚驚你呢d目光狹隘嘅人
過左25正路有半球或者接近半球啦
你最大問題係唔知自己有咩問題
你觀察下其他有女既男仔 人地點吸引到人啦
女仔睇野可能會同男仔好唔同,要換位思考下。

錢:我地覺得freshgrad 30k 已經係成功人士,但你d 競爭對手個個有車有樓仲有閒錢。到你廿歲到尾有車有錢可能仲有埋樓。但你要識展示,呢個就變左所謂你個人有無品味。

才華:男人以為專攻一樣係有才華,但你係女人眼中分分鐘係毒撚。技能係職場有高低,情場都係。讀phd 無助搵工呢句都適用於溝女。可能個mk 仔學彈一陣結他再學玩一陣滑水就已經屌打你幾多級樂器。你覺得人地膚淺,但mk 仔呢d 叫多才多藝,有生活情趣。

講咁多其實我覺得最緊要係,比個女仔覺得同你生活係有趣。以下呢d 都係無趣:
有錢無時間陪佢
有錢但唔同佢洗
有才華但陪唔到佢玩
有才華但佢唔撚明你做緊乜
有才華但佢唔可以同fd 哂命放上ig 打卡
等等。。。

Btw, 我就係做唔到,所以情路一直都唔順利。
所以咪話睇個人生活習慣囉
你自己都係不斷加items 落去就話一定儲唔到
仲有 預二千budget 係咪又一定個個月用哂?
自己無本事儲唔代表全世界都一樣儲唔到
連登仔package 唔差個standard 應該係每月50k 唔洗比家用有車(非19錢七)有樓(非大西北300呎下開放式)
你諗多左
同自己有膠袋就得
你用出面人個角度睇自己
畀你有一百條女鐘意你 你相處要用一百個方向 會好大壓力
事實真係
我d同輩裡面,好多單身女仔都一個人買咗樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞