「神探伽利略沉默的遊行」影評

230 回覆
28 Like 18 Dislike
其實仲有一重保險
石神認罪的話, 富樫慎二案件就會直接完結
就算後面比人搵到第一條屍, 檢察方都唔會將呢條屍判定係富樫慎二
咁就唔會搞到兩母女
有無人記得嫌疑犯x同真夏既歌名叫咩野?
我只搵到x好似叫最愛?

真夏真係搵唔到
我只記得真夏一開始係好響既火車聲
而片尾係影住火車條纜有電火花出播 知覺與快樂的螺旋
係老師角度,佢老婆係殺佐織ge兇手,蓮沼係知情人
佢第一次落口供時,話蓮沼承認殺死佐織,咁樣佢老婆就可甩身,但代價係佢老婆要永遠活係殺人ge內疚同陰影底下

但如果新倉出聲refresh一次個動機,咁樣並木佐織案件就會繼續進行搜查,到最後就會查到佢老婆唔係殺人兇手

呢個就係草薙點解會話如果老師出聲,佢老婆就會從後悔內疚中重生
但其實佢老婆唔係私下都知道咗唔係佢殺咩
最後湯川學唔係同咗個老婆講?
但係老師唔出聲, 件事就會停係呢到
再加上成班親友都係曬到, 如果老師出聲之後, 所有人都知道留美有出手推過佐織, 佢地會點諗
不過最後老師諗左好耐決定出聲, 先會有之後草薙去留美屋企拎髮夾化驗, 結局就係草薙繼續不斷搜集證據去指控蓮沼, 對於草薙同老師,留美佢地都係救贖.
小說都無寫Formula
其實小說愈黎愈加賀恭一郎化
太detail唔知 但配樂係有落福山個名
可能係因為柴崎幸唔得閒唱所以福山都無寫
其實套戲整體唔差 由始至終都覺得兇手唔係蓮沼/唔止佢一個

但等咗咁多年見到湯川x內海呢對組合回歸結終係想睇佢哋熱血破案 播bgm然後鳩寫Formula 同擺Fleming's left-hand rule
可惜原來係草薙嘅救贖
今套個推理遊戲未算扭到好盡,觀眾較容易跟住思路….
湯川都係客觀分析,感覺上只用了5成功力就破到案,因為對手都唔係智慧型罪犯..

反而多咗留意/欣賞鏡頭運用、美術、配樂等等,一貫日劇風格,偏內斂含蓄,在哀痛悲劇之後始終要交代返眾人能夠釋懷,好好活下去,細想一層都幾老套….不過市場上係要咁做,無計啦

6.5+0.5情感分= 7 / 10
片尾剪返之前個啲場面真係幾令人滾動嘅
湯川說到底都係為咗草薙先出手
如果草薙無得到救贖
咁成個故事就變得無意義啦
其實都唔係,湯川同班街坊勁Fd,佢除左為草薙之外都為左班街坊
湯川第一次見到蓮沼踩場都帶有敵意
最重要係,個官傾向相信係由另一個人殺左個女仔,而唔係果個女人,所以佢地並木屋果班人先唔好咁憎恨佢,畢竟大家之前都係朋友有交情。
計漏左愛係冇得計算
頭兩句我都係咁諗
湯川一開頭都話唔係好關自己事
點解咁多人話禁斷魔術做電影仲好
完全係電視劇特別篇果隻味黎 放電視劇恰到好處

話沉默的遊行悶又唔夠物理
明明之前兩套電影版個感覺都係咁
係沉重啲 冇寫方程式做手勢果啲決めセリフ咁嘅感覺
因為真係一環接一環 你以為佢到達真相但背後仲有其他疑問

套電影我覺得收貨喎
覺得唯一怪嘅地方係明明主題係沉默但啲人逐個自爆
唔知係咪想講只要多人行事 人係冇可能保持沉默唔爆響口
可能係
即使知道唔出聲就好一機會無事,總會有人因各種原因例如為伴侶而自爆
石神自以為幫手隱瞞甚至犧牲自己就係對母女好
但無諗到對方最後都覺得要承擔返責任
佢咪就係計漏咗呢點
所以最後崩潰
佢打算幫母女鋪曬路過幸福生活, 點知道唔work
小說版 無記錯個女受唔住壓力走左去自殺, 花岡知道真相之後頂唔順去自首
毒男無問過人點諗就擅自幫人出頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞