「神探伽利略沉默的遊行」影評

230 回覆
28 Like 18 Dislike
個解釋就係咁 無直接證據佢殺人
就算結局公開當年推佢落地無血 都證明唔到係果個男人殺
我相反喎 除咗結局覺得ok 其他位都悶到癲 唯一有點振奮人心嘅係聽返個首音樂

呢套嘢適合做劇集多過電影 中間佢拖得太慢啦, 然後湯川學 由物理學家變咗做推理偵探
我係以為佢有份知道個計劃然後返去報串
差到仆街查案黎講呢期套99.9好100倍
東野筆下嘅湯川一直都變化緊
真相固然重要,但更重要係人點去抉擇

好多人覺得新嘅長篇唔及容疑者X
然而,當東野同讀者心境隨年月變化
想探討嘅話題自然都唔再一樣
搵到真相捉到兇手
同有足夠證據告得入唔係等號
法律從來唔係完美
其實第二季開始已經係
石神贏晒wo
唔係條女最尾自爆
全部野完全係晒石神計算之中
一開始見到湯川竟然會睇遊行
重玩得咁開心已經覺得好大變化
感覺個人open咗唔會咁死板
老咗變咗加賀恭一郎鐘意參與喺社區當中
係囉,同埋兩單案佢啲伏筆都係話事隔幾年先搵返條屍,都係後生女。但而家無交代過之前單case?係咪都係同一個兇手?定佢都係勒索人拎錢?

同埋呀女失蹤啫,無搵到佢條屍又咁快幫佢設靈
理解成2單都係證據指向佢
而第一單當年告佢唔入就可以
設靈應該係揾到遺體後先搞?
其實我都覺得佢探討「沉默」,「法律既限制」,「法外正義」,「真相既代價」呢啲都係好正既主題
但佢真係交代得唔太好,而且佢最後都冇比到一個好既回答或者睇法

利申:只係睇咗劇場版,冇睇過小說

同埋湯川學性格同埋選擇慢慢變化係唔緊要,睇佢既掙扎都好睇
但案件都真係比較普通,根本唔洗一個物理學家或者天才去幫手都可以查到
變慢就好似冇咗「湯川學」既重要性同獨特性

佢唔係做唔到,佢容疑者X就係balance得好好
犯案手段真係意想不到,佢查案個到真係show到佢天才一面
探討議題又係正既
又有湯川學既掙扎
仲要連兇手個邊都係描寫得超正
呢啲都係沉默的遊行想做,但又做唔到
如果你再追埋新長篇
你最後嘅感覺會更強烈

又或者用另一個切入點
觀眾眼中湯川嘅特點係咩?

會破解好精巧嘅局?
抑或不吃人間煙火嘅腦袋?
呢個係湯川真實嘅一面嗎?
定只係東野過去較多呈現嘅一面?

(除咗容疑者,另外幾個長篇都唔算太詭計)

至於面對法律
我同意東野可以著墨更多

如果從人物嘅選擇強行僭建一個解讀
我諗東野睇法係法律無法制裁所有壞分子
即使持續對法進行修訂,佢永遠都不完美

所以,喺十字路口面前
決定權唔喺法官或者法律手
而係犯下過錯嘅人
是否願意為所有被害人嘅生命負責?

知道真相唔一定好受
但最少相關嘅人唔再不明不白
有一個權利去揀正視同move on
套戲不三不四, 想講情感關係又做唔足, 查案又做唔足
遊行用左廿分鐘都唔知做緊乜鳩, 佢有佢地HIGH, 觀眾心諗做緊乜鳩
你覺得真係唔錯咩
日影嚟講above average
無話覺得唔錯 我都麻麻地呢套
我係純粹屌果d話無計數就唔係神探伽利略 無計數就唔好睇既人
我記得係教授一早知道,但因為無證據
我睇果陣覺得套戲唔悶
但覺得擺落劇入面一個單元就夠
唔夠戲劇化,同埋成套鋪排奇奇怪怪
查案好求其
除左強調大膽假設 細心求證
禁忌魔術都唔錯仲有森七菜
我以為係失蹤、設靈。三年後先放火燒屋,搵返條屍 因為呀男朋友去居酒屋,爸媽話好耐無見。
主題曲 同KOH+ 都係福山作
但係入面D BGM好多都係菅野祐悟ge出品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞