8人女子組合 COLLAR討論區 (486) 期待COLLAR以新作品復出!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

娛壹 As One 1 小時前
消息指政府調查小組下周再開會
So Ching好友代發聲:繼續關注事件
鏡粉批公司拒面對公眾 復工令12子變箭靶

#MIRROR紅館演唱會 第四場發生嚴重事故,政府專家調查小組8月24日舉行記者會,會上康文署助理署長、小組主席 #李子俊 曾表示希望在下月(即9月)完成調查。傳媒追問今次事故責任誰屬,李指仍調查中:「而家講邊個要負責任唔係好公平,唔同政府部門都做緊調查。」本月13日,西九龍重案組曾到演唱會總承辦商 #藝能工程 辦公室及倉庫蒐證,帶走多箱證物,暫未再公佈進展,消息指政府專家調查小組下周將再開會。

23位舞者於7月31日曾發表聯合聲明,表示等待相關部門調查結果,不便置評及受訪,並請求代禱,祝福李啟言(阿Mo)、張梓峯(阿峯)及羅德智(Zisac)早日康復。如今阿Mo已轉到腦神經外科病房,舞者發文亦從未間斷,追究責任,不要遺忘——有人諷集氣無用,有輿論指應該停止討論、靜心等待調查報告。涉事各方包括主辦單位 #大國文化 、#MakerVille 、藝能工程、 #協興隆 等除發聲明外,從未舉行記者會釐清責任,或回應舞者疑問。

【舞者:有人聲稱要提供協助 卻愛理不理】
月中阿Mo父親李盛林,與舞者及阿Mo的女友 #SoChing (蘇芷晴)曾見面,及後舞者同日(21日)陸續發文,憶述當日情景。Nok道出事實:「事實上Mo已經喺醫院望住只有白色嘅天花兩個月,事實上呢位最鍾意跑跑跳跳嘅呀Mo已經無郁兩個月,事實上Mo已經喺意識極度清醒底下承受極大嘅痛楚兩個月。」「 #有人聲稱要提供協助卻愛理不理 ,有人事不關己卻作出無私奉獻,呢個世界就係咁諷刺……」阿峯說:「我覺得自己因為當時無能力再救Mo多一步而充滿內疚,同時望住佢哋屋企人同蘇晴心力交瘁嘅樣而覺得心痛…我好想同佢講一聲:『對唔住,我當時救唔到阿Mo...』」

【So Ching好友:佢真係過得一啲都唔容易】
這段時間So Ching一直陪伴阿Mo,幸好身邊亦有舞者Carol一直支持。Carol昨晚(23日)寫道:「你們知道他們有多努力嗎?呢件事嘅發生對佢哋嚟講係一個地獄,原本一個美好、甜蜜,充滿夢想的人生就咁被呢個不知道是否意外的『意外』糟蹋了…但佢哋好努力地選擇了面對同振作…」

「So Ching本來唔係一個好堅強嘅女仔,而呢件事件發生後我哋所有人超級擔心佢,好怕佢自己一個人面對唔到…但係事件發生一個月了,佢每一日都好堅持為身在醫院的Mo作任何準備,陪伴,就算好累,情緒唔OK,好難過,佢每一日都掛住『無事』嘅微笑去面對,去見阿Mo,而我知道佢真係過得一啲都唔容易,試問一個女仔點樣面對到?佢真係好叻…」

「喺度好希望大家繼續關注呢一件事,唔好忘記呢件事,一個人嘅力量真係唔夠…望下到而家都未有人出嚟交代同負責呢件事?一個好好地嘅人生一夜變成咁…只希望阿Mo、So Ching,佢哋嘅家人、dancers們,佢哋身邊嘅人可以重回以前美好嘅人生,還佢哋一個公道,一個交代,一個合理嘅原因。請繼續為堅強嘅阿Mo祈禱。」So Ching轉發並寫道:「好感恩身邊一直有你在旁」和一個合十emoji。

【鏡粉批公司拒面對公眾:復工只會讓12子變成箭靶】
此外,由一群MIRROR fans組成開設的專頁「 #safe_show_for_mirror_and_all 」昨日亦發聲明,表示距離12子復出還有一個星期,「事情真相未明,所有涉事單位,包括主辦單位、承辦商、舞蹈工作室,要麼繼續擠牙膏講兩句,要麼神隱。」「我們天天在傳聞流言滿天飛的世界裏,倒數。」

聲明重申3項要求:1.找出要為事件負責的單位;2.提升表演者保障水平,讓12子和一眾表演者在安全的環境下工作;3.主辦單位可以出來面對公眾,交代善後方案。 「在上述問題仍然無人回應,無人負責之際,究竟我們怎能相信12子以及他們合作的伙伴,可以在安全的環境下工作,得到合理而足夠的休息與支援?」

「公司不處理公關問題,不面對公眾,復工只會讓12子在傳媒和公眾面前變成箭靶。這完全是對12子的傷害,拿他們的前途作賭注。」謂即使MIRROR復工﹐MakerVille仍需承諾改善他們的工作待遇和確保他們在安全環境下工作,並且面對公眾,交代事件;政府調查小組需盡快釐清一切涉事單位的責任。「12子復工,涉事的舞者和工作人員仍然需要真相,需要交代,需要得到應有的尊重與賠償。」

#mirrorweare #makerville #娛壹
今晚邊個會入場?!
佢真係勁落力

當左係糖 忍唔住x左
呀地唔係 但是marf係
買咗未
又捕?
牙糖大好多
Pad 係
三鐵美少女穿「超高衩」比賽挨批「不得體」 本人親回:是專業服裝
https://lih.kg/yfBMrzX
#127 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

完全唔似樣仲要勁細波+深黑lin
牙糖最少有輯圖個鬼妹咁
比d咁ga對手牙糖..is侮辱..哈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞