何韻詩當年既歌真係正撚到仆街

533 回覆
2185 Like 49 Dislike
嗰個年代有啲叫自己做概念大碟,但只係擺一堆同主題有關嘅歌
所有歌冇關連,成隻碟冇一個flow,只係掛羊頭賣狗肉

而家個個入spotify 揀個playlist 再shuffle,好難再見到比較完整嘅concept album
多數係話容唱歌跳舞實力高過楊
push
好鍾意佢首出走太平洋
睇錯左何韻詩當年正撚到仆街

無記錯佢以前拍過cctvb劇集 嗰期長頭髮真係幾正 有無人有印象
但隻碟賣得好好
主要係2015嗰次演唱會搞得好
跟住2017-2018聖誕跨年都大爆
連埋演唱會專輯,精選都大賣
仲係當年女歌手銷量冠軍

可惜到2019就情況急劇下降
2013首 舊地 已經係講保育
應該係最早講保育主題嘅女歌手
Eason 平時應該真係好抑壓, 做緊大show 都忍唔到
親愛的黑色
雖然我唔想承認,但係其實係我地老左
十幾歲果時聽既歌係最入腦
你呢世都會聽住果堆歌
就好似上一代淨係聽譚詠麟張國榮咁

當然質素係有dd關係既
舊一代人既造藝係真係高啲,好多七八十年代既音樂,玩既野已經出神入化,90/00其實都仲有一堆出色既人(80年代長大)。但係新一代可能有左 互聯網smartphone之後,專心鑽研一個技術/ 藝術既人少左, 行業又萎縮,質素自然下滑...
成功做到隻咁既碟, 香港得一個麥浚龍
真係唔好聽咩
我自己都係乜都聽

我感覺係香港呢幾年多咗好多歌,又多咗好多歌手,但可能創作嘅時間同budget無以前咁多,變咗編曲同旋律簡單咗,但詞嘅水準就唔錯

講悶嘅話歐美得返R&B仲悶
我都鍾意佢舊同啲碟多啲

光榮之家
天使藍
水花四濺
我是芭比
呢隻碟正呀
有冇人鍾意佢唱rock?
光榮之家
千千萬萬個我
迷你與我
老豆而家唔肯科水,佢都冇得玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞