上個月先做左業主 會唔會好傻

277 回覆
310 Like 32 Dislike
大撚把人陪你

[加息刺激加快入市腳步] Wetland Seasons Bay 3期平日開售約5小時極速沽清
https://lih.kg/3155482
我都覺得唔會話去到好差
不過講到長遠經濟發展 就好睇當地政府既經濟政策
港府比起以前 又的確不濟左
假設環境不變 實力既倒退 我諗經濟點都會有影響

加上港府將個經濟大方向 比以前愈黎愈偏向左大陸市場
所以我覺得睇香港經濟發展 就好睇大陸經濟發展/政策
甚至係由大陸直接決定香港經濟發展同政策

不過親眼見住香港呢幾年既發展
我真係無信心會可以逆轉成功
守得住都唔錯了

自住既話 我覺得跌多1成都可以考慮入
但如果經濟一路差 行業萎縮 轉型
又真係有機會供供下失業 尤其做緊物流業果班
(不過自住就無得諗咁多假設啦)

所以唔講自住 講投資者角度
港樓仲有冇咁大吸引力?
港人自置居所比率於2019年下跌至49.8
在全球主要發達經濟體中排名倒數第一
姐係港樓有一半數量 係投資/放租用 我有冇理解錯?

當投資價值下跌既話 咁大數量既投資樓個影響力都唔細喎
ML有50% cap
有5成供款現金 D樓好唔走去搵辦法買多層就奇啦,必賺喎

btw而家做定期好過擺ML啦
我啱啱出黎做野未有錢買樓啦
其實我都唔太明整體個賺蝕
比如我即刻買 然後轉手係咪要蝕:
稅+加30年利息+佣+裝修-賣出去個價-出去租樓既成本

個價唔升一兩百萬其實係咪補唔到稅同利息個價呢?
即係租新樓唔著數囉
師兄識引戰,識玩
頭一二年租係比 stamp duty , commission, 裝修。第三年先回本
有咩高見?
扣稅係隨住息口上升增加
點解冇?一個活期高息戶口,我唔將所有錢擺入去,淨係應急果幾十萬,都高息過普通活期,喺呢個加息年代又想啲錢唔綁死呢個係最好嘅parking
間屋又唔係自己嘅,好唔踏實
你連間屋點樣裝修嘅決定權都冇

得罪講句,租樓衰撚過公屋,起碼公屋唔會趕你走,唔會突然收返黎賣樓
連登仔話應該租樓
如果唔想益收租業主就訓街
買多幾間
自己住唔驚啦,租樓咪又係幫人供樓。
lm
幸運仔
其實做左水魚唔好周圍同人講
地產佬係咁推新手樓 都賣唔晒
北部都會區又大量推公屋/居屋
大把人放盤幾個月都冇人問津

加息對一半業主無影響
因為有65%二手樓已經供完
加息對中小企/做小生意既人最大影響
因為借貸成本急升 周轉唔靈 所以急放單位救公司
導致大量超平價樓盤 樓價又再大跌
仲要利息唔係加一次就完
俄烏戰爭如果打幾年持久戰
咁高息時代來臨

香港金融中心地位岩岩跌落第四位
同上海拉近距離緊
政府完全無意減辣 仲想拎粉嶺golf場起公屋

不過自住驚西 只係住你樓上既人買平成百萬
你接受到咪得
定期最大缺點係啲錢唔流動,ML係連應急錢都可以高息,逐個月rebate畀你,又唔影響扣稅,基本上打爆ML再扣埋稅啲息已經免咗6成,投資樓放租就的確唔抵,但自住一向埋單一定抵過租,除非你可以住屋企唔使畀家用。

加息有加息玩法,持貨減磅可以理解,但自住樓喺香港一定要有,如果想生活安穩,如果你連六個月人工應急錢都冇埋,供埋樓又冇錢儲,我會勸你唔好買樓,或者買返平啲,唔識計數到時老破又變連登仔上嚟屌人。
你望下幾多人住公屋,再睇下外國有咩地方咁多公屋。投資
跌撚到一成既話, 我諗真係要好似福島咁核輻射先有可能
即使係都自住唔驚講真
自住的話自己計好條數供得起就上車吧!唔洗理升跌㗎!
有自住需要既真係唔覺得有問題
19年搵16k
22年買樓
唱好都要作好個故仔啦仆街
咁懶點會有人信
衝入去接火棒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞