有冇人有留意蔡嘉民條撚屌?

163 回覆
120 Like 13 Dislike
一定有做手腳啦

之前上節目講LUNA係最大持倉LUNA跌到無嗰時又話自己做左Pair Trade,神又係你鬼又係你。
佢fund係跑輸SPY的,sharpe都唔係好見得人
早排好似冇繼續貼NAV跟唔到,或者變會員only
過去10幾年 美股大牛市 佢都係得8~10%一年
黎緊幾年 唔知佢點搞
為何能準確判斷 美股下跌時刻|蔡嘉民

近兩週有不少讀者inbox筆者道謝,他們皆表示看到本欄2129期(2022年8月20日出版),那篇題為《不容對美股過分樂觀》文章,當中提到美股反彈浪已到尾聲。

的而且確,該專欄撰於8月18日,而標準普爾500指數正好於4,300點水平便見頂,及後兩週連跌達1成!有讀者問及準確判斷的原因,因此打算於此欄分享。
(一)緊貼宏觀經濟狀況 除了多看《經濟一週》外,投資者必須留意環球央行的操作。
過去14年,環球股市節節上升,原因是甚麼?
明顯就是美國聯邦儲備局推行量化寬鬆政策(QE)的貨幣政策。 自2009年起美國不斷開動money printer,把流動性注入市場中,導致股、債、商品、房地產皆上升。
本港樓市也不例外,美國量寬後,廣義貨幣供應(M2)上升,香港因為聯繫匯率關係,本地 M2也跟著升,而樓價與M2關係極為緊密,亦難擋升勢。
很多人投資失利會歸咎於運氣不順,或者心態欠佳。可惜,真正原因在於,不理解市場運作模式。
筆者發現很多人也不了解M2是何物,對市場影響有多少等。因此,要準確判斷市場,就必須學懂宏觀分析。
而明顯地,美國不會這麼快停止「收水」,所以美股不容樂觀就是這原因。

(二)時刻保持逆向思維
很多新手投資者愛人云亦云,電視、報紙、討論區說甚麼,就跟著說、跟著信。
然而,放諸幾十年歷史,金融市場中,散戶十個有八個輸錢。即使是機構投資者如大行,分析報告也是50/50。
每年都會有人review過往的大行報告,發現他們並不如想像中準確,有些大行更是「燈神」。
可惜,每次有大行報告發出來,散戶仍是愛看、仍是愛信。 金融市場大多時間屬於零和遊戲,不可能人人都是贏家,因此聽貼士、聽消息等做法註定失敗。
只有建立自己一套方法和一套系統,才能在資訊充斥的市場中,保持清醒、理性。
就如筆者8月中的專欄所講:「市場有機會於不久內又會出現相反消息,例如經濟數據欠佳、經濟數據差於預期云云,而重新審視加減息預期,屆時又會殺股民一個措手不及。」而於過去兩週,就完美應驗了。

(三)相信數據及量化分析
筆者一開始投資也是虧損居多,不過自從多看數據,以歷史數據進行量化分析後,就成功扭虧為盈。
美股估值並不便宜,這是「你知、我知、單眼佬都知」的事實,奈何仍有股民天天問及「有甚麼美股值得all in」。
通漲高、衰退風險高、估值高等,都指向美股不會像過去兩年般爆升。所以,還是靜待時機比較好。

https://www.edigest.hk/378506/?utm_campaign=ED_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_ED
量化完 都係錯 代表係人廢定量化廢
哇屌,唔係yearly贏緊4球幾咩?唔係好識睇
唔係好識睇,有冇高手講解下
今日輸4萬7 全年贏50萬美金
其實贏唔算好多 唔值得咁大口氣
有贏係叻仔 但唔駛咁自大
咁多人信
證明真係好多蠢人
最見得人可能係呢個倉,其他輸到扑街都唔奇
2022撚有
會overfit
一個長倉,一個短倉,搞掂!
我本來都以為佢係吹水狗
但係一路睇佢寫文YouTube
我都係覺得佢好犀利
贏又唔會串
輸就會檢討
佢同蔡金強 真係少有
人哋賺錢真係唔需要同你講咁多
但係佢兩個選擇分享一啲心得
真係袋到錢落袋
不過怕 programme trade 易學難精
做官定做議員
本身有sub 佢 但睇睇下覺得唔撚對路 乜都話自己贏 一早係唔知邊個post講左點點點
之後就unsub左
我之前都蝕咗杯咖啡俾佢
唔知佢本人有無回應?
我知有財演唔係靠樣
係靠棚牙
邊d
佢sell course姐
個course兩皮幾野
可以有幾個exchange account
又可以開off shore company account hedge
再簡單d又可以借老母kyc開多個ac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞