有咩跡象顯示你差唔多係時候要辭職

357 回覆
1112 Like 9 Dislike
突然有個星期一起身真係頂唔順,好唔想返工,個人好辛苦
出左salary review
上面加好多下面加少少果時

恭喜
恭喜
呢兩個禮拜都諗緊, 又係掙扎緊份bouns, 但又有d 頂唔緊
當年有一份工壓力大但自己一開始唔覺,係做到精神狀態開始出問題(耳邊會好似撞鬼咁聽到有人同你講嘢),瞓覺都會諗公司野,開始易病(頭痛,發燒) 就知道自己有問題。不過因為生活又唔可以祼辭,最後好彩都搵到另一份新的工作(舒服啲又人工高啲)。不過其實好多時都身不由己,為咗生活都要忍受。
份Bonus對你嚟講多唔多?
如果唔太多,feel到自己瀕臨崩潰
就真係遞信好過

我因為bonus都掙扎咗成個月先遞
但依家好後悔唔早啲遞

番公司都恐懼既程度
好多公司設計到年頭出bonus 年中就搞promo
年尾又salary review
等啲人成日都有得藉口畀自己「等埋」

如果feel 到好多呢個po 嗰啲身體同精神健康問題
真係唔好等
經濟唔好, 預都係得一個月
都後悔唔前一兩個月走
依家連星期五放工都開始諗星期一要返工
係咁畫餅…等你繼續幫佢賣命
本身我都想等埋

不過怕未等到 已經要比錢睇醫生
喺電視講我嘅訴求就係返工
Me too 你一定都好難受痛苦
我已經諗緊放完聽日假,後日又要番工

番一日工已經磨蝕晒心既能量
想快啲last day

頂唔順就放過自己啦
開心先係最緊要
我都決定咗幾時遞信
諗到番工係倒數咁計
個人即刻舒服哂
Congrats!!
有盡頭,就快見到曙光
一齊倒數離開鬼地方
同工不同酬都夠西
長工約轉做日薪
轉左新工一個月 日日想走
過咗一個月 如果有寫到明嘅話就要跟合約嘅通知期
想射精落肥閪女司個髮際線到
最近整埋倒數計,計住幾多日Probat 完,之後就要一個月通知。
返左個幾月,等埋其他Offer,不過都應該Failed, Resign Letter 都Draft 定爭在改信日期、通知期一個星期定一個月。
一樣
之前仲晚晚 醒幾次 食埋退黑素都係咁醒
仲試過係屋企暈過
午餐由一個餐>一個杯面>一個包 到最後唔食
裸辭左之後好得好左同食番到野

始終打份工姐身體健康緊要
我都係咁 fg 翻左一個月工 份工壓力超大 ( 雖然離家好近🤣🤣🤣屯馬綫搭2個站)
想辭職的主要原因係舊同事唔肯教我野 當我唔識有野問 就地黑口黑面叫我自己摸索下
然後好多同事又燥底 又多爹 又多死板規矩
然後我本身大學major 唔係讀這行業
結果壓力超大 晚晚都要做下冥想 聽下佛經先訓到6個鐘左右 ( 未翻工之前可以順利訓到8個鐘)
朝早唔想起身 一起身超累
胃口好差 一個大快活的粟米肉粒飯都食唔曬
個人瘦2個碼咁濟 換衫果陣望住自己的身體 當下真的覺得唔掂了

然後今日無端端俾個所謂「掛名高層」的老女人罵左一大餐
當下真係委屈到幾乎哭
好彩有位朋友陪我放工 安慰我

最撚好彩就係上個星期遞左辭職信了
今個星期六10月8日last day

利申: 辭職之後準備係仁愛堂中醫車睇下腸易激同脾胃 調理好身體先可以做世一 ( 之前係屯門三聖仁愛堂中醫車睇過腸易激 覺得幾有效果 但太忙沒有時間再去睇)
同埋已經想去慈山寺問下心理輔導+冥想的資料

真心覺得
點解讀左咁多年小,中,大學 無人可以好好教下我地如何維持精神健康,我真係好想學冥想
我之前都遞咗信了 10月8號last day
我fg翻左一個多用工 戶口依家暫時有2萬多元存款
屋企唔洗俾家用
好彩屋企人支持我
因這份壓力超大閪工 個人瘦左2個碼 又瘦又乾
我真心要抖抖 再唔抖的後果真的不敢想像

真心想行下慈山寺 去野外同朋友郊遊一下
祝大家下一份工好好好 一切順利 身心安泰
下星期last day
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞