有咩跡象顯示你差唔多係時候要辭職

357 回覆
1112 Like 9 Dislike
我先

每逢星期一要返工,星期日就覺得好焦慮瞓唔著
我每日都瞓唔到
作嘔,無胃口。
翻工死狗
放工生猛
你有焦慮症,要輔導下

我想講我每次想轉工都係比極大既人士/工作壓力困擾

果D moment真係會顛

又係會嘔,無胃口

我都唔知由幾時開始係咁🫠
返到屋企明明仲有好多時間但係就咩都唔想做,冇哂心機

晚晚都夜訓 就係唔想又要面對聽日

就算早起身 都係唔想出門口
返到屋企即刻冇哂精力訓左,去到第二日起身返工先識醒
一返工就俾鬼上完身
一放工就鬼上身
公司冇女
一星期番5日工
正常應該番6.5day
我宜家呢份係咁
但未過probation 諗緊一走 個空窗期就由6月計到宜家 (假設唔講宜家呢份工)

仲要唔係IT 呢啲咁多位既行業
都唔知搵唔搵到工
你個名
星期日唔想返工有幾閒
日日都唔想返,每日起身諗起要返工就想反胃
無胃口食野,訓唔好, 極速消瘦
唔好話返工唔開心,放工個人都開心唔落
我都做左我果行十年,中年轉工又係辦法

D同事都係D好戰份子,成日要諗辦法點食住其他人,但其實係職場我只係上做一隻低級既小動物,做生產線上一粒小螺絲就算了
當你會問自己好唔好辭職嘅時候,就應該辭了
放工仲諗緊返工野
放假都會諗緊
唔想見到d同事

返屋企只想訓覺 (唔想再諗野)
你有冇去睇醫生
返工返到心跳手震肚屙失眠
收工抽離唔到
星期一返工,星期日會好頹。有一次星期日我飲咗好多咖啡,懷疑咖啡因除咗令我精神,亦放大左我返正職嘅壓力,好高程度咁頹左4個幾鐘。

每日放工,一係攰到涼都唔沖就訓,第二朝又要好趕去沖(唔係一個慣污糟嘅人),或者調返轉覺得想有返啲me time,夜夜都唔訓。

無精神、動力做GYM

返part time 既日子就算返到同正職時間一樣長, e.g 9hrs, 身體上好攰,但返part time 既時間明顯無壓力。

忙到無時間睇女同事走光,忙完後一睇女同事已走光
正職壓力大到,就算唔缺錢,返埋part time一星期七日工作都唔想唔敢辭,覺得有個後備,心理安全感大於自己身體狀況 (年紀都唔細)
要食安眠藥先訓到覺
訓著左都開緊工
搞唔清楚現實同夢境
返工途中會反胃乾嘔
返完工唔記得左自己食過乜做過乜
入行10年了 綠色銀行RM
同工不同酬真心覺得仆街
feel到不久之後就有鑊
爆之前走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞