工程bim d價係咪差左…

164 回覆
2 Like 25 Dislike
CostX,
屌 所以話政府仲過想推BIM
咁底人工推條命
掂 即上youtube學先
我老細話接左單5D黎做 佢話佢都唔識
話搵我教同事做 今鋪玩完
香港起樓趕頭趕命 又成日改
基本得MEP用BIM可能實用少少 夾下圖 出下opening 其它野都係起好晒 再叫你update返個model
乜都唔識fg咪低
你又識夾圖機電結構建築5D 4D帶team咪高
要認真做定點,交功課同真係做QTO兩回事嚟。後者要留意好多modelling手法跟到SMM4
想學嘢嘅,攞起RLB本5D BIM Standards 睇下先好啲
我懷疑連我老細自己都唔知
我只知我要鳩up下扮識先
然後再惡補一下
想問下cubicost同costx邊隻好用d
先搞清目標,交功課應付業主,而業主又唔熟嘅,其實連軟件都可以唔洗,直接revit爆個schedule+excel都得。
正版軟件的話,上citf睇咗邊隻平先
咁工程界不嬲都一個人做幾樣野,唔係點圍到皮
大既Consultant成日外判D野比大陸圖仔公司畫, 大陸好多人做, 所以個價好低

如果樓主想搵多D, 咪去大判到做bim coordinator, 應該人工會正常番
一定改啦 你唔好講起樓

起啲濕鳩野都改啦 咁改點玩
有d判頭都係outsource去科學園d bim公司費事養成條team
d公司都係RPE+IVE civil仔做CCBM同CCBC
好撚多賓仔做 唔知點解
成班都勁hea
咩公司請賓仔咁on鳩
咁我又未見過 邊間多賓仔?
咁你人工幾多?
做MEP白紙起手都14-16k
唔係工程底 俾人壓正常
同埋唔讀書點升上去CCBM
呢個數差唔多,再 fight 高 D 都唔難
Bim 請人分兩種
= 以前既drafts 1x k 到2x k 都有
3x k 果d 係俾engine 同 archi 之類同時識bim
Bim 本來就唔係用黎俾drafts 玩
之前見過份政府bim programmer 份project 都幾有趣
去日本做bim有幾錢人工到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞