DSE生擇業 愛教育不愛會計 酒店旅遊最受歡迎科目

29 回覆
0 Like 3 Dislike
睇完個表明確表示香港中學學生唔了解大學科系同將來對事業影響之大
ME/EE

鏗哥威力不大
蒸蒜
真心唔明點解會鐘意做酒店
有近七成三學生有意升讀大學
屌你老未咩 考呢個垃圾試 讀咁撚耐書就係要升大學啦 咁都要做research

Btw酒店真係最伏既科 做intern要倒貼 比幾10萬學執房做狗工 仲要polyu成日吹奏世界第一 呃晒唔少中學雞 如果你唔出國再讀根本唔會有機做到管理層 話之你瑞士畢業 番到黎一樣要最低做起
太多中學雞睇完酒店風雲覺得好好搵好型
有近七成三學生有意升讀大學
屌你老未咩 考呢個垃圾試 讀咁撚耐書就係要升大學啦 咁都要做research

Btw酒店真係最伏既科 做intern要倒貼 比幾10萬學執房做狗工 仲要polyu成日吹奏世界第一 呃晒唔少中學雞 如果你唔出國再讀根本唔會有機做到管理層 話之你瑞士畢業 番到黎一樣要最低做起
太多中學雞睇完酒店風雲覺得好好搵好型

我朋友就係瑞士讀完返黎都揾唔到野做, intern 做既同炒散差唔多,叫多少少機會係海外 intern
Hotel man 仲衰過 bba, 又要學 bba 科目,但揾工又唔可以揾商科工
唉,我之前都讀會計
若要work life balance
咪撚讀會計
利申 讀緊
Psycho呢啲廢科都話有興趣就知班dse雞冇腦
而家d細路 鐘意既科 全部都咁離地? 讀完冇工開型d? 當年我果代全部都bba 會計實用科

你真係唔知酒店有幾高人工啦

執房有幾高人工

唔係因為水泡所以多人爭咩?

唔係全球酒店業都萎縮緊咩

新酒店仲不停起緊,不過人手最缺係低層,但個個都諗住一做就做manager,結果一讀就知中伏。不過叻仔既四年之內去下大集團做實習,整靚份CV,一出黎又做到MT既,真係會幾好撈,但一百個都冇一個。

我見過最快升既都係瑞士讀完番黎,一年就由新仔升AM。

香港果班,中大/理大既,有一半以上出黎唔做酒店,做既都係由低做,幾年之內轉行既又有一半,剩低果班係轉唔到行同埋升到職既。其實唔洗讀都去到做,見過有人係讀翻譯做manager級。

而且讀master 係唔限你本身咩degree。
ME/EE

鏗哥威力不大

又一車車傻仔入hotel man
LU hist 廿幾人爭1個位喎

執房有幾高人工

連埋花紅 2萬一個月 啦 仲要包食有貼士
男仔讀幼教得一個可能性
咁撚鐘意做bell boy

新酒店仲不停起緊,不過人手最缺係低層,但個個都諗住一做就做manager,結果一讀就知中伏。不過叻仔既四年之內去下大集團做實習,整靚份CV,一出黎又做到MT既,真係會幾好撈,但一百個都冇一個。

我見過最快升既都係瑞士讀完番黎,一年就由新仔升AM。

香港果班,中大/理大既,有一半以上出黎唔做酒店,做既都係由低做,幾年之內轉行既又有一半,剩低果班係轉唔到行同埋升到職既。其實唔洗讀都去到做,見過有人係讀翻譯做manager級。

而且讀master 係唔限你本身咩degree。

之前聽人講airbb興起攪到酒店執
ME/EE

鏗哥威力不大

一時又話鏗哥推爆ME/EE

一時又話鏗哥威力不大

鏗哥真係原罪

鏗哥成日俾人擺上枱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞