音樂劇「大狀王」:估唔到香港班底去到百老匯水平

43 回覆
49 Like 6 Dislike
真係好正 回味好多次 想二刷
演員唱歌跳舞去到上等水平
劇本好 歌詞好 音樂好 又感動
戲曲中心個場又好
觀眾反應超得
衰係預告片同宣傳做得都幾差 吸引唔夠多人
連登完全無人討論
見到個名都唔想睇
冇聽過
唔講以為係tvb劇
星期四睇
香港不了
要睇真正百老匯水平應該移民去美東加東
咁就時時有得睇
btw,有人傾大狀王的

有無巴絲傾下舞台劇(2)
https://lih.kg/2534897
大狀王 好睇啲 定 我們的青春日誌 好睇啲?
冇打針去唔到,如果唔係實睇
有冇人想出讓張飛
係咪真係有麗英客串
之前想買飛睇都無位了
呢兩套劇點可以拎黎比較呀
我們的青春日誌2020年睇過,其實歌同劇情都好稚嫩,主要都係講中學追夢拍拖之類,啲學生想追夢想拍拖,但個校長阻止學生拍拖追夢逼拎5**,之後見返初戀情人找回初心
如果你仲係中學生畢業冇耐咪有啲共鳴
歌有幾首算好聽少少,但都唔算好吸引 (喺youtube上面嗰幾首歌現場係算好聽,但YouTube 嘅ver.唱得好難聽
真心好耐冇見過本地咁高水平原創音樂劇,樣樣都好掂,二刷帶咗無睇過音樂劇嘅朋友一齊睇佢地都好鍾意

呢套劇內容好寬廣,睇得出劇本詞曲經過反覆琢磨充滿心思,非常紮實環環緊扣,探討嘅議題係宇宙性,真係啟發到觀眾之餘又充滿娛樂性(觀眾反應好熱烈!)

仲要即刻有原聲大碟可以重溫真係好幸福

八年磨一劍成品真係唔同啲,睇完真心好激動可以欣賞到一套咁精緻嘅香港音樂劇

不過今晚演員話已經賣晒飛啦,唔知會唔會仲加場?
真係好撚正,原本係因為高世章+岑偉宗嘅組合9衝去買飛嘅,後尾見佢出埋原聲大碟,聽聽吓覺得好過癮就買多一場嘅飛。依家睇完一刷之後好慶幸自己9衝咗,啲舞台效果好撚正,成個故仔都環環相扣零冷場位,啲歌同詞完全係高水準之作,可惜啲飛已經賣晒,搞到我想買三刷都唔得

其實呢幾年睇返香港原創音樂劇我都覺得好驚喜,啲舞台效果完全拍得上外國,仲好難得咁融入到香港嘅特色,超級正。反而嗰幾套外國音樂劇翻譯版可能係因為啲劇目舊得滯,啲歌有啲old school,搞到睇得冇咁過癮。不過好可惜嘅係好多劇都冇將啲全部歌放上網/賣碟,又冇重映,搞到我想重溫一下都唔得
hkiff觀影手記facebook有人放今晚飛,各位求飛者可以問問
岩岩睇左大狀王大家scan 個code 上去比返d 意見,等佢地下次做得更好
一水南天都好好
仲有冇飛
套劇有西九投放資源入去
3年前喺香港搞咗首次預演,有時間有資源再細執先再首演
仲要排練嗰時已經連個轉台都起好埋,去俾演員排戲
今次反應咁好,證明有質素嘅劇真係要時間去創作
唔可以成日都做deadline fighter
推,值得更多人認識
舞台效果同歌都正
不過最後個場終審可以再多交峰位會更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞