GoPro HERO 11 無人講?

1000 回覆
165 Like 40 Dislike
拎黎揸26/沖滑/滑雪 揀360定gopro?
樓上既結論係 一係dji 一係360
2日後仲出新 咁我等多兩日再睇算
要畫汁,insta360 1 寸
拍長片佢機能有限制 file 同file 之間會斷開左幾秒
畫面4k30唔會crop ,60p 會crop , crop 左畫面垃圾(可能我要求高)
個ui 都係垃圾 難用 點解我拍post state 個防震級別要係拉落黎個畫面度設定好左,後制就要跟死果個setting
好處係長片唔會過熱
收音都係一個好嚴重既問題,比較差,係一部vlog 機黎,但個mic 真係要搞搞佢

4k30p 有21mm 焦距 60p 25mm

gopro 11
加埋creator mod 係一流個mic 又正,畫面又夠寬,起碼18mm 以上,目測畫面寬既好處係速度感一流
防震又無敵無咩jelly effect , 但係攞sd 出黎要拆mod 拆快拆先取到,弱智設計
同埋如果你係香港夏天係烈日底下15分鐘過熱,部機辣手(時速30km/h 有風都係咁)
當然你雪地可能好d ,拍短片其實無問題,但個價錢4千7
淨機收音無試過 ,creator mod 收音係超好,應該係因為有個lav mic 係度既關係

Dji
2400蚊做到哂人地gopro creator mod 既效果
畫面有gopro 咁闊,防震有佢咁好,ui 又靚好多
開機兩秒開到,我set 左一襟制自動開機拍片,佢係兩秒一野著到機已經拍緊
有色溫sensor
個mic 唔敢話好過 gopro ,但 已經夠我出片用,買左mke400
mke200
sony ecm-lv1
boya by-m1 x2
全部可以收埋 , dklm

gopro 再食老本會仆街
Action 3 vs x3點揀
真係睇你用途你想點用,而家相機野,真係越來越複雜
睇左好幾個review 暫時覺得action 3最岩
但係邊買做到2千4?
hkprice 2499 左右啦

x3個作用係比你360度取哂景,等你返屋企一定有片剪但次個len 分薄哂d resolution 你仲要取其中一部份,畫質其實係一定唔會好,除非係1寸版本
x3 低光係一撚定會死無全屍
360 要畫質一定要番1寸,問題係佢貴d 同無防水撞果d ,但睇佢影星好似唔錯幾好玩咁,所以真係睇你用途
仲要用完one rs 佢地d ui 應該會出事,勁唔就手
想買嚟潛水拍片做下記錄
買邊部好?暫時見GoPro好似愈造愈麻麻
畫質 gopro > dji , YouTube 大把比較
顏色 gopro > dji , 直出冇人會反對
防震 gopro > dji , 先拍後做防震 再決定crop 幾多
價錢 dji > gopro 2400 vs 2700
操作 dji > gopro
Third party support gopro > dji
Community support gopro >dji

差果300蚊 一定係買gopro
Ching,玩水肺定自潛?
想問下有冇Ching既gopro 11有自動開機呢個問題
想請教大家 有咩方法可以避免到過熱熄機呢個問題?
creator mod 收音點會超好
GOPRO 11 個收音係好咗
但係MEDIA MOD 無改良過
用MEDIA MOD係加外置咪方便
收音靚都係外置咪啦
一定GOPRO
我D片要收埋環境音,人聲都收到,仲要風聲唔強,其實咩都做咩,反觀360 真係差到一個點
呢D野係對比
360簡單講係玩具,買左放埋
GOPRO 11代係收音好左
但試下用無線MIC ,就係你講既好大對比
DJI 唔落水係唔錯 , 平啲
要落水做運動拍VLOG都係GOPRO 穩陣
其實唔係貴好多。配件又多。
想問下唔用media mod
可唔可以直接USB-C to USB-C ,或者USB-C to TRS 駁Rode wireless go / boom mic?

https://gopro.com/en/hk/shop/mounts-accessories/pro-3.5mm-mic-adapter/AAMIC-001.html

要外加哩條線先可以駁到其他mic …
哩條線的好處係,暫時任何代數都用到…
買咗禁耐
只係用過一次
今日用多次,25min收皮

Vlog最重要係穩定+mic清
Gopro 11而家都重叫ok
冇乜再hang
我早三個月去日本,-6/-11c佢都可以hang
同埋電棍remote失零

穩定就DJI,起碼4k 1hr唔hang
gopro set 5k 17-25min就完
-11度佢都拍唔到一個鐘

mic一定要無線
冇嘢好討論
mod kit都係一般

如果目的係sport cam, 值得買

去旅行,我iphone+icloud200Gb+雲台(唔好買DJI)
會係更好加選擇
起碼一次過拍1hr冇hang,唔會冇電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞