中國盜取「麝香葡萄」種苗 日本每年慘損「21億」

282 回覆
483 Like 14 Dislike
個post個個屌支那產香印垃圾係事實
但賣$50蚊, 有好多師奶爭住買都係事實
屌還屌, 唔該屌柒埋身邊有份助長既人, 包括自己老母
搶唔倒?你留意下香港兩大超市嘅生果,幾多係扮日貨,幾日人以為自己買左日貨。
下下食300蚊pack提子,連登仔有冇咁富貴?
今年街市好多40蚊一串香印
農作物要偷苗先得,靠種籽就粒粒都唔一樣
佢係講日本米,唔係講珍珠米
阿媽之前睇得韓劇多
對韓國好有幻想
講佢又唔信
帶佢去一次之後
乜幻想都無哂
話無禮貌無文化
係街度又推又撞
後生食煙周街吐口水
一講就發覺真係
成班一齊黎搶J含就唔覺架啦
識買一定買晴王
中秋買左百佳呢隻, 特價$25 (國產)
屋企人又去韓印紅買左盒叫韓國香印,$189 (韓產)

國產:外觀同日本香印好似,青綠而飽滿,但食落甜度差好遠,香印隻香味得10分之1但都比一般搞提好食
韓產:9唔搭8 外觀似一般青提,食落比一般青提甜少少,但根本唔係香印

偷種者都是狗
完全同意
就算日本麝香香印提子都有既得甜味係係麝香
而大陸/台灣香印或巨峰不論各方面都一定比唔上日本
但40-50蚊一抽提子
兩口家庭分到兩至三日食
好過食咬落去搞到d牙勁鞋既青提
屌, 支那個分分鐘路邊種出黎
你咩事
好尷尬想笑佢扮自主研發咪直接打依4個字,懶係好笑咁打咩「自煮言髮」即刻變到fb啲藍絲廢中咁
諗起之前有一單係偷和牛精液

https://global.udn.com/global_vision/story/8663/4661527
其實有咗好多年

利申:買咗好耐
美國和牛澳洲和牛咪係一鳩樣偷精子
就算偷到精子都係整得唔似
澳洲和牛就算去到M9都係piece of shit
跟本唔係日本A5和牛果回事黎
澳洲和牛呃鳩芝麻人就得
美國和牛就同支牛根本無分別
垃撚圾
喺香港買日本產都唔係咁好食

試過之後寧願買返大陸香印算
冇人買就唔會寫日本損失21億啦柒頭
真,依個價錢係抵食,完全淘汰美國/其他青提,當然同日本冇得比
30,40有成大抽平過買普通青提
寫日文呃人咪得
大把生果係咁喇
以前睇牛姨漫畫有講
北海道薯仔囉去東京種
只會係東京薯仔 唔會種得返北海道果隻風味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞