中國盜取「麝香葡萄」種苗 日本每年慘損「21億」

282 回覆
483 Like 14 Dislike
大陸個啲香印巨峰提子等等全部都係伏黎
想平既食超市廿蚊左右一盒個啲無核紅提黑提好過
想食好就直接買日本既
種野先唔講氣候同泥,仲要夾埋肥料土壤微生物,仲有大自然好壞昆蟲幫手

所以點解越黎越少好食既生果,淨係坐果期制水谷甜度已經有排玩,大量生產既果唔會有味
我食過一兩次
覺得好淋同好甜其他乜x都冇
貪平同試新野可能會中一次伏
但食過d唔係日本種但又拎日本牌子名嚟sell果d 9成都食唔返日本原裝隻味
被人擅自帶到中國
Made in PRC
和牛比鬼佬偷咗幾十年
唔係邊得嚟澳洲和牛呢樣野
早幾年好似有單支那人偷和牛精液想走私比人斷正
呢個最少寫明中國,有D再無恥D唔寫產地
日本香印有種特別香味好似綿花糖咁,韓國同大陸都復制唔道
平到咁,有D人食唔起日本,真係唔介意買黎打飛機
有見過香港香印,重好似好撚驕傲咁寫撚住香港人培植
老母買過
我覺得同日本香印真係無分別,可能我唔識分
雖然中國興抄野
但提子你買抽返去已經有種子啦香港都有果園有香印
仲要用日文字包裝
街市大把,平十倍價錢,應該真係香印種嚟,但比支那人拎咗返支那種,攪到不倫不類,玻璃大國最鍾意偷人嘢
佢唔需要有同等質素,有七成似再賣翻七成價就得。反正市場有大把對食冇要求但又想充大頭鬼㗎客,到時啲商販見a貨多啲人買就自然入少啲貴貨入多啲a貨,物量作戰打爆個市場
前2日食過一隻$45既同隻日本$350既一齊食
樣望落好大粒光面膠膠地
但食落係幾甜 味道好接近日本
百佳55蚊果款我見好多人買黎食,我自己都食過。老實講味道點都唔會有日本果款咁好食,但睇番個價錢將就下都過得去,點都好過食以前啲有核提子。同埋依家成日都買唔到有麝香味香印提子。上網睇話要買長野縣出既橙色紙包裝先有花香味,但就算去吉之島同hktvmall買2百幾蚊,返到黎都係冇香味純粹甜,反而啲假貨都有少少味
有D人好似我咁反而中意食D CHEAP 少少既
提子真係唔中意食太香太甜既, 當飯後果想食D清爽D既就算, 有D真係甜到好似食緊糖咁
無核架喎
好撚平 百幾蚊有手臂咁大抽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞