連登港產片規條5: 主角邊個嚟?唔睇(31) 新片:一路瞳行/馮志強凶間/飯戲/天幕/山旮旯/阿媽

1001 回覆
11 Like 8 Dislike
希望到時搶倒
中間嗰篇究竟噏緊乜

「三兄弟共住,如今是超乎現實的」
超乎現實就唔可以寫?呢句野同話隔離《緣路山旮旯》「岑珈其又柒又矮,咁多女同佢曖昧係超乎現實」有乜分別?連套戲最核心嘅設定都否定埋,基本上就唔洗再睇。

「經歷過2019年後,顯得戲中的過時保守與不合時宜,不只對家庭的執念,高舉長兄為父等」
六個角色入面得大佬有執念咋喎,仲有套戲本身就係講緊新舊思想交替,最尾仲要係大佬放下身段放棄舊思想。同埋關2019乜野事?

「但是,明明港女也動人可愛呀,何解要她們都做丑角呢。」
角色有缺點就係丑角?咁除左Meow meow之外,個個都係丑角啦。一個角色冇缺點,又點會有成長?最尾Josephine咪就係發現到其他嘅可能性,拒絕左三佬囉。

「但《飯戲攻心》的空間呢,就像沒有理會銀幕外世界的舞台一樣,正如戲中大哥一再強調要守住家產,觀塘的變化和3至4年前不一樣,工廈單位是一個幻像而已,風景裏沒有老城新城變化,沒有生活,冰冷甲級高樓大廈,只為作空鏡的陪襯。說是舞台,戲中又不具備舞台本身應有的簡約和功能,沒有私人空間,沒有記憶和情感,只有導演意圖設計的gag,雖然好不好笑是這部電影思考的一大前提。」
究竟呢段係想講乜?銀幕外嘅世界係講緊現實環境?佢攞《狂舞派3》做例子,但係《狂》明顯影射緊觀塘,而《飯戲攻心》根本冇特定講邊個地區。同埋套戲就係想局限喺一個單位裏面,點解要有老城新城變化?只有空鏡又有乜問題?之後講舞台嗰幾句我更加唔明,點樣先係「應有嘅簡約同功能」?套戲而家個呈現方式又有乜問題?
一般街客唔明㗎啦
我都無啦啦剔起條筋去玩excel
大家討論吓係開心嘅
我諗100x埋單,連1020都無
凶間d場少到
想夾個時間入場睇都難
我覺得要喺講故事嘅手法入面多啲新鮮感
同埋點樣包裝個故事都係好重要
你肯定下個月入面成個月仲會畀倒場畀緣路?
上個禮拜開畫仆到直一直
第二周cut場都好正常
又係家庭又係食飯 我聽到覺得都幾悶
啲題材好似撞得咁勁 同又係edan
我對佢人無咩 但佢做戲真係
過時過節我諗應該等依個po既review先決定睇唔睇
有冇人收到風幾時可以冇針睇戲
所以有你新思維好緊要
做得耐真係會滑啞睇淡
巴打邊到票房好
今日場次已經好少
題材同演員都唔多吸引到人
過時過節安樂喎
上屆鬼同你住都有報, 過時過節仲要金馬頒獎禮後個禮拜就上正場, 安樂有啲信心
之前手捲煙都係安樂發行都有報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞