連登港產片規條5: 主角邊個嚟?唔睇(31) 新片:一路瞳行/馮志強凶間/飯戲/天幕/山旮旯/阿媽

1001 回覆
11 Like 8 Dislike

最新港產片討論區

講笑姐 不知幾想睇港產片,想港產片返生

想支持好嘅港產片就要:

1. 入戲院支持
2. 分享 用口用手share
3. 畀啲鼓勵,少啲踩,唔好睇嘅位屌得細力啲
4. 試吓多啲留意港產片,留意下新人(包括鏡)
5. 合拍警匪片/賀歲片/膠片就自己諗係咪要入場喇

想知多啲就入嚟圍下爐追下po

劇透請四重加密

留名
喺連登,點先叫支持港產片
1.不得使用鏡狗
2.不得同中國合拍
3. 大製作冇劇情唔睇
4. 小品平拍唔睇
5. 男女主角唔紅唔睇
6. 男女主角太紅唔睇
7. 劉古張成日見唔睇
8. 新演員冇人識唔睇
9.社會議題賣慘唔睇
10.搞笑片冇深度唔睇
11.又係警匪片唔睇
12.有微博唔睇
13.主角樣衰嘅唔睇
14. 國務院台既人唱主題曲唔睇
15.主角太老唔睇
16. 冇出過聲嘅唔睇
17. 釘咗蓋嗰啲根據社交圈子推斷肯定係紅底所以唔睇
18.年過半百都係老屎忽大中華膠藍絲淨係識賺人民幣唔睇
19.有填海華唔睇
20.避政治議題,風花雪月唔睇
21.反映唔到香港實況唔睇
22.黃子華啲戲太爛唔睇
鳴謝各位港產片po巴絲幫手諗好個list
天幕變咗片名
港產片(港產+合拍)上映時間表
14/7 闔家辣 (導: 鄭晉軒
14/7 粵劇靈 (導: 周皓雲 監製: 李居明
21/7 神探大戰 (導: 韋家輝
28/7 七人樂隊 (導: 洪金寶、許鞍華、譚家明、袁和平、杜琪峯、林嶺東、徐克
4/8 緣路山旮旯 (導: 黃浩然
11/8 阿媽有左第二個 (導: 彭秀慧
25/8 明日戰記 (導: 吳炫輝
7/9 飯氣攻心 (導: 陳詠燊
15/9 一路瞳行 (導: 朱鳳嫻
15/9 失衡空間 (導: 陳果、馮志強、許業生
6/10 深宵閃避球 (導: 應智贇
27/10 正義迴廊 (導: 何舜天
24/11 過時。過節 (導: 曾慶宏

特別放映及舊片重映
14, 15, 16/9 影意志【動態Rolling】短片集 (導: 羅恩賜、姚敏堃、郭頌儀、周敬勤 [Golden Scene Cinema] (只剩3場

14, 21, 28/9 東方三俠 (導: 杜琪峰 [Golden Scene Cinema]

14, 21, 28/9 現代豪俠傳 (導: 杜琪峰、程小東 [Golden Scene Cinema]

23/10 原則 (舞台劇映像) [K11 ArtHouse]

電影節
30/7起 「創意搖籃——德寶的童話」 [香港電影資料館]
12/9起 「張國榮4K電影精選」[K11 ArtHouse]

第33屆香港同志影展 [百老匯and Golden Scene Cinema]
1。安非他命 (導: 雲翔
2。永久居留 (導: 雲翔
3。屍房菜 (導: 雲翔
4。十三門徒 (導: 雲翔

第17屆InDpanda電影節 [英皇戲院]
1。朝花夕拾 (修復版)
借喻嚟
最近睇咗緣路山旮旯 飯戲攻心 七人樂隊 明日戰記
正義迴廊 神探大戰

自己最鍾意飯戲攻心 對白原創演員都拍得好 笑得出

其次正義迴廊 燈光效果做得幾好 但係有啲位重複得太多次 搞到套戲有啲過長

比較唔鍾意明日戰記 純粹啲對白好戇鳩 Feel到有心拍 但係劇本演員對白都吸引唔到我睇第二次
D cg 幾好 拍得住荷里活
最近翻睇藍天白雲
反而覺得,如果套戲爆紅,梁雍婷尖叫個幕會比人玩
可惜,套戲在題材方面,已經令套戲永遠唔會紅。。。
唔知點解覺得飯戲嘅屎塔肥都高藍天白雲幾班
留名
lm
NPLM
緣路俾盡950
10m應該好窄吓
應該破到喎 差唔夠60萬 上映咗個零月姐 慢慢磨唔難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞