麻煩大家住酒店高抬貴手

942 回覆
7299 Like 352 Dislike
真 盡可能我都會自己枕頭毛巾牙膏牙刷沐浴露樽裝水茶包咖啡粉,希望前線員工執房唔使做咁多嘢
關文盲乜事
你都幾冇家教
郁啲就人身攻擊人

酒店自己有責任去estimate 每間房要執幾耐
再去定上手/下手客check-in 時間

西客一定有,但大部份客都係正常。

而家咁多酒店安排唔到準時check-in 係因為啲客平均遲咗checkout
以前做遊客 好多朝早已經checkout 離港

staycation 客住喺香港就多數stay 到12
turnout 咪好難準時2點交到房

根本酒店一係請多啲人執房 一係就預多啲time interval 畀人執房 否則根本解決唔到件事
啲閪客話無規矩話唔得 一係你罰錢囉
即係同啲生番一樣要人管 無公德心
屌你老母 冇香港客你食都冇得食 一早俾人炒咗啦
憑咩咁大口氣屌柒香港人
想知你咁有腦係做邊行
標題就叫人高抬貴手
入到嚟睇下就變咗叫人去殮房、正一係動物、快啲爛肺
你個case事實上下一手都係無辜
怪嘅都係上手喎
咁下手都係受害者
定你覺得下一手唔係無辜先

一單還一單
你個case同樓主嘅唔同
咁你講明唔俾book咪唔book囉
你都可以照同佢講上一手關我撚事
不過都係無得book咁解
同埋睇你點deal嘅姐依啲野
架仔你用返日文同佢傾
或者禮貌d問
成功率又可能會大咗
依件事唔同情況唔討論

但而家酒店係同你deal好咗之後做唔到要做嘅野
錢就收咗
同唔俾你book比較係兩回事啦

你依個諗法就好有種族/群體意識嘅思考方式
我嘅諗法就要個人去計
簡單啲講 A做錯唔應該B受

多人遲咗checkout應該係酒店要解決嘅問題
唔係受害者(等check in 嘅人)要解決嘅問題
唔明有咩唔合理
有問題就酒店要改policy
改完啲人再book咪跟新policy

點樣處理有班late checkout嘅人係酒店嘅管理方式問題
你酒店管得唔好都可以怪個客
咁樣係咪等check in嘅客錯先?
有時policy就係要跟實際情況變咖啦
而家多本地客咪要諗處理多本地客嘅情況要點囉
你話本地客有批閪
唔代表酒店無諗一啲唔影響到正常客嘅policy係正確囉
有時policy死攬唔變唔一定係好事
Cctoy
算啦 樓豬唔會接受
個客真心唔知 但係提返句太多功夫啦
一定要大大力屌 總之啲客都係狗

利申: 淨係會抹個馬桶
你條撚樣9成都係火車頭嚟
死煙剷
你條仆街個種強加自己思想落人哋到嘅做法都啱晒去大陸啦
酒店都未出聲,你就已經爭撚住去認屎認屁,你條冚家鏟係唔係賤格
你同M 記食完野會自動收餐啲人有咩分別?
D 姨姨真係多得你唔少 做埋佢嗰份咁佢咪唔撚洗做囉
老細見到咪又可以炒幾個囉
你做野之前唔該用個腦認真諗吓會帶嚟咩影響好唔好?
好難改,就算網上booking 時寫明時間,
啲客都係有機會嘈,

基本上,11或12點check out,

2或3點check in 係行規

但係上手客會遲走,可能
遲一兩個鐘,然後下手客又早一兩個鐘想in

咁就出現問題。。

仲未計啲客偷食煙,或煮野食,搞到間房好大陣味,又要等陣味散左先賣得房
駁唔到
唔係嘅,大家文明咪跟大家同意左嘅Policy去做囉,不過而家唔跟/跟左都幫唔到樓豬減低工作負擔,就上連登話啲客係動物,唔係仲生蕃嘅行為咩?
其實都係有冇教養同公德心問題,你比左錢唔係大哂

你係比錢借人地間房住宿一晚,而唔係買左人地一間房,你第二朝訓醒係要還返間房比人

樓主只係希望大家唔好咁過份,而唔係叫d客入去清潔返自己間房

你比錢入一間餐廳食野,斷估你唔會覺得成間餐廳d侍應淨係服侍你一個呀嘛?

當然好多香港人都好冇公德心,好難服侍
佢個例子可以apply去啲黑人度
因為好多黑人犯罪
所以警察亂打死黑人都係正常
因為玩爛咗規矩
叫佢問上手啦。
12 / 2 同 11 / 3 已經差咗兩個鐘
呃完正皮係大牌啲

既然原定方式唔得就要改咖啦
你俾得依個時間出黎
消費者肯就會俾錢
唔肯就無人俾錢住
市場會決定一切
無人住到時酒店咪會發現問題
再調整囉

邊撚度有玩壞規矩
痴鳩線

交易底下
酒店admit咗提供服務/住嘅時間
跟返都叫玩壞規矩?

咪再拎埋啲咩book日本餐廳比較
同埋食飯食到周地周枱都係比較
根本兩回事
駁唔到
佢哋喺屋企就唔係咁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞