Audi 巴打揮手區 7

1001 回覆
6 Like 11 Dislike
爭40 150 同 190
Sedan 定 sport back
其實a3個定位係咩
感覺上靚仔同高級過1仔/A仔
但同a4 3仔 c仔 比又硬係差少少
2仔/a仔
etron
sportback ar,因為我中意avant
A4/3仔已經係第二個grad
120i 好坐靚料,A仔豪華感,A3就設計野
大家都FF車無乜好討論
2016年 A3 Saloon 掂唔掂
個樣幾靚仔既 但匹數細左啲
有冇師兄玩緊 多野整嗎?

但又諗緊差唔多價位 328i好似爽啲
328i 副n20計 怕你漏油漏到怕
有無巴絲講下你地架車著後霧燈係著一邊定兩邊著哂?
啱啱泊低架車,想試吓啲燈
就發覺佢後霧燈淨係着一邊

原本諗住訂parts整,但上網search圖嘅時候發現有啲人都係只會着一邊

利申:Audi A5 B9

得一邊有
典解會甘架。。。
好多車設計係都咁
禾見識少
梳牙
原來網上有解釋

你知道香港使用後霧燈的條例嗎?

後霧燈有什麽作用?

在天候不佳導致視線變差的情況下,給予車主的反應時間比平時少,像是最近的午後大雨,或者是走山路遇上大霧時,前路看不清,雨點不斷下,有司機就會亮著車頭霧燈、或者「打死火燈」(危險警告燈)行車,事實上如果長開死火燈,但車速又愈來愈快,有機會令尾隨司機減低警惕,等同「狼來了」,萬一前車急停,後車可能會反應不及,後果可大可少。開啟霧燈讓後方駕駛可以掌握前方車輛狀況是必要作法,不過許多人疑惑,為什麼這麼重要的後霧燈只有一個?

開啓後霧燈
其實後霧燈的規定,是來自於歐盟,可安裝一顆或是兩顆,若是安裝一顆,後霧燈的位置必須與駕駛人同一邊,或者是在車體的正中央位置;若是兩顆後霧燈,必須與煞車燈間隔 10 公分以上,以免與煞車燈混淆,加上也會因此破壞尾燈組的整體設計,部份歐洲車廠則只設計一個後霧燈,是規定使然。

在大霧中駕駛
後霧燈開啟時,在儀表板上出現的為黃色燈號,必須開啟頭燈後,才能使用後霧燈,有車主完全不知道自己的車有後霧燈功能,導致即使在視線良好的地方也使用後霧燈,嚴重影響後方駕駛的視線。

汽車開啓後霧燈
根據運輸署的「道路使用者守則」,司機遇上大雨或大霧,以致視野模糊不清時,應亮著車頭燈,以便車輛能互相看見,而當中並沒有就霧燈使用作出限制。至於在法律層面,暴雨駕車時亮著死火燈又是否違法?2002年運輸署修訂《道路交通(交通管制)規例》前,任何車輛須在「停留不動」的情況下才可使用死火燈,否則即屬違法;但條例修訂後,對於司機使用死火燈的條件已有所放寬,當車輛可能對其他道路使用者造成危險,便須亮起死火燈。
新a3後霧燈通過用黎射9高燈撚
我又發現到一d唔知正唔正常既野喇

例如琴日17度既情況,我車入邊開22度,我發覺冷氣口完全冇風咁滯,風量開max都係得好少風,但吹風既聲係max既聲音

跟住我試吓校到去19.5度,佢又有返風變返正常
跟住試吓試吓,發覺冷氣20度係一個分水嶺,校凍過20度就算開一格風都feel到有風吹出黎
但校高過20度,風量開max都係好微量既風(入邊好似有塊野擋住d風咁)

究竟係恆溫令到冷氣變到咁,定係冷氣打柴?

利申:a5 b9
應該關恆溫事
有無a4 b9巴打介紹下換包圍?
唔多想去icarxxx搞 但search極都係得佢
想請教吓2013 a3 1.4t sportback 波箱易唔易壞?正常油耗同保養大概幾錢。新P牌想出
要私底下問啲VAG車房通常都可以
我買家燕媽媽唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞