Vintage錶

121 回覆
8 Like 6 Dislike
Cls咁都負評
如果手腕粗,平時戴開大直徑既錶,有無vintage錶適合呢?我見好多舊錶都係小直徑,好似好難搵到適合…
軍錶機會比較大
Hamilton既軍錶算唔算vintage錶啊?
另外,是否一定要二手、好舊先算vintage呢?如果一手錶、玩經典元素既,可否都算vintage呢?
hamilton 都有原版軍錶,果d 當然係vintage… 如果係新岀就只係復刻唔係vintage
二手就一定嘅,除非你揾到new old stock 不過好難,唔一定要好舊但at least 係已停產,around 20 years 都算vintage…. 如果係新錶無論咩元素都只係復刻唔係vintage
明白,謝謝回覆!
明白曬,謝謝!

一開始誤以為vintage係可以ebay平玩而入坑
識多咗先知啲錶要幾十歲condition又要好嘅最終都係錢 而你好難買番轉頭

呢隻五十幾歲,算係咁啦
紅巴你果堆都J 死我
好靚仔呀!
呢隻靚呀,最特別係錶面
買番嚟就好J, 香港咁濕嘅天氣可能帶幾年好快老化
Omega舊錶最值得入就係佢
洗咗幾錢?
價錢就俾我忘記左佢啦,不過1940-197x嘅omega其實好多都好正
30T2, Seamaster, 早期嘅烏蠅字星座(Arrowhead), 呢隻piepan面dog leg錶耳星座,全部都好有特式。

師兄你心目中 係對邊啲錶有興趣?分享下
好靚!巴打邊到入手
呢d vintage 講邊度其實冇咩用,因為都唔會有第二隻俾到你買,不過我見寶鏗應該仲有一隻賣緊
我都係好新手
因為隻手幼以前追軍錶舊款多,bulova, Hamilton 舊版
近年日本仔新牌抄英軍隻Kuoe old smith 都好靚仔,都啱我哩啲新手,雖然機芯係cheap雞,但係造工唔錯

而家都想搵隻omega seamaster 60’s款試吓啱唔啱自己,不過真係可遇不可求
我之前都見過
手幼的話戴36mm 啱啱好,依家啲新款錶普遍太大隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞