美國聯同日澳印尼等14國聯合軍演之際 確認美艦將通過台灣海峽

22 回覆
9 Like 0 Dislike
美國國家安全委員會印度-太平洋事務協調員坎貝爾(Kurt Campbell)8月12日稱,美軍會在未來數週通過台灣海峽、進行標準的空中和海上通行。

坎貝爾指,美國會在未來數天宣布一個雄心勃勃的路線圖,它與美台貿易談判有關。
坎貝爾表示,面對美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)訪台,北京反應過度。他稱北京用此事作藉口,試圖改變台海現狀。
包括美國、印尼、澳洲、日本、新加坡在內的14個國家8月初起在印尼蘇門答臘島(Sumatra)和加里曼丹(Kalimantan)8月3日起舉行名為「超級加魯達盾牌」的軍事演習(Super Garuda Shield,暫譯)。這是自2009年以來,最大規模的一次「超級加魯達盾牌」軍事演習,超過5,000名軍人參與。
報道稱,是次擴大規模的演習,被北京視作一種威脅。
印印唔係奶支架咩
大把國家兩邊茶禮
經濟親中,軍事親美
明知大家靠嚇個陣就親中
一到真打,一定埋美國堆
其實有冇人可以解釋吓點解軍事演習會係軍事威脅,我隔日消防局操練唔通又係火警危險?
有人揸隻槍係你屋企門口打野戰,叫你唔好出門,否則中溜彈唔好怪人。
你覺得係唔係搞緊你? 係唔係威脅?
因為軍演可以大條道理調兵去人屋企門口,人齊可以一聲唔該打柒人
對啲火嚟講好危險
印印同中國邊境打爛打架點奶支法
印尼喎
唔係咖哩佬喎
ok 我柒
從來都有領土爭議, 奶支
印尼d軍備聯合國黎
英德美俄泡裝都有
俄羅斯一開到都係軍演先,d人好似吹佢唔脹咁,佢地就擺齊車馬等齊人
你睇下呢條撚樣先啦
咁即係威脅台灣啦
成個南海變左支那內海,加埋 一帶一露無錢賺就變臉啦
印印總理上個月先被維尼接見完咋
原來如此
報導寫喺印尼演習?

雖然條乜尻九段線
9段綫得啖笑
咁多客,不如台灣整架郵輪比娛樂大家輕鬆下,實賺到笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞