女仔 sony vs. fujifilm

111 回覆
3 Like 59 Dislike
唔執相一定係fuji
諗諗吓⋯⋯定係我應該放棄變焦鏡頭,連18-55我都覺得重的話,應該都冇得揀
如果xe4都係買定焦鏡的話,咁不如x100v,夠哂輕便
只係驚冇得zoom會唔習慣
100v有配件變wide
zoom近靠crop
fujifilm xt1 16-55基本上旅行唔洗點換鏡
直出係質素好好, 屌打18-55
不過係重既, 唯有掉那媽頂硬上
(會帶多支tele 50-230同zeiss 12mm )

利申: 女
6400+sigma1850f2.8
最輕咪sigma18-50
或者Sony18-135
不過前者實在太抵,依家唔係好推後者

富士起碼買Xt30
O記就買em5m3
連xt30都覺重 歡迎加入Olympus

Em10 iii s kit set 3200 淨低夠買幾支大光圈

Pana 20 mm 1.7 II / 15mm 1.7 / 仲可以加多支Olympus 45mm 1.8
買部富士 買條靚帶
打斜孭 當埋Accessory #hah
如果係要極致嘅輕,富士都仲有支xc1545嘅,不過質素就無1855咁好
如果XE4 + 18-55 都覺得重
你就買DC仔啦,再唔係就iPhone 算啦
轉x100v 又唔係輕得幾多
A7系列轉x100v 就話姐
以上都覺得大/重就要考慮卡片機
GR3
Rx100
不過支1855以kit鏡來講的確又重又大支
UPGRADE A6100

CASE CLOSED.
6100+ 1850 2.8
唔想電動zoom 重有支 xc1650 ois ii
師兄zeiss 12 有咩評價❓

Leica d lux 7 ?
輕、細、有大光圈zoom len
唔玩時賣走價都硬啲。
XE4 加支 18F2 日常用
旅行zoom鏡就按重量焦距是九但

有反 mon 同家人朋友合照都方便啲
我有 xt30, pro2… 無反mon, 自拍合照又要用另一部…
點解揀18-50,唔揀18-55既fujinon
因為1850係恆定2.8光圈加新

Fujinon是f2.8-4
因為我都係用緊fujifilm
但我果枝係16-50呢枝入門

諗緊換唔換鏡

通常呢D非原廠鏡如何
呢度有個白卡佬開幾個假account 自言自語引人留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞