救命!公屋申請突然被取消

247 回覆
21 Like 307 Dislike
排左都唔知好幾年,早兩個星期至見完主任,以為見到終點,點知今日收工返屋企突然收到公屋申請被「家庭總收入超出限額」為什麼理由既取消通知信…

最初搵社工幫手遞表,同家老申請2人公屋,家老一早零收入,頂多啲養老津貼之類,照計唔會計家庭入息之類,如果唔係一早主任都無得見。

而家我都係搵萬七、八左右,交上去資料萬九都未試過,睇返房署資料最新家庭人數2人,每月入息限額係19550,肯定唔會過到。
另一項限額要求,資產淨值37萬更加冇可能,全家都無買保險、股票之類,更加無幾十萬,有冇巴打知衰乜。

房署啲申請須知文件少到喊,得果幾頁紙完全無L用
另外知道有得「上訴」,但實際係點運作,在線等

入息及資產值限額 2022/ 04/01 Ver
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/flat-application/HD274A.pdf
ot補水津貼佢都計埋
咁撚大件事唔自己剷上去問 走黎上網問
無得住咪算囉
唔緊要啦,出面租金e家都低水,租租一定贏
計埋都無丫,萬七、八已經總收入
無辦法了。因為取消左
姐姐係有d野係你唔岩條件
佢好狗,單人申請好似13000
樓主係唔係新移民?
如果唔係咁你知點解啦
你唔係新移民咯要上去扮下慘先得
計埋消費券?你兩個人一年兩萬,計埋嘅話超左額?
我地又唔會睇到你d收入證明,自己上訴問返房署囉
睇下稅單全年入息幾多 除番12個月有無超
係度講有撚用
消費劵講明唔計
無邊項好詳細問,入房十幾分鐘出返黎
幾乎全程填表同剔
因為出面等左兩個鐘,入去一陣仔出房
所以出入時間好有印象
喺度問黎無用,不過都想你之後再講番後續
土生土長,sorry 囉
退左休,無退休金,拎過左65嘅老人津貼
老人家等左咁耐,見到封信突然取消
見佢Down 到喊咁濟至走上黎問

好似上面啲巴咁講,起身一早去樂富問下乜事先
見主任時會當面同你計有無爆數 有爆會即場同你講
然後1個月內收取消通知書
之後6個月後可以上訴
應該無
如果唔係唔會叫我補交多次份僱員薪金證明書
公司幫我填果份證明書,因為有個位有塗膠改液所以唔收,但資料方面完全清晰
零用錢呢part 唔知,有冇詳細
你如果諗住份工唔會長做(而家啲人兩三年轉一次工好平常) 其實無咩問題 一無收入(搵工時期)就可申請排返隊 (條隊係排返你最後排個位同分都係 唔係由頭計過)

資產就交哂俾你雙親 就唔係你嘅資產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞