唔係講笑 一件事就睇到台灣大學有幾差

816 回覆
398 Like 49 Dislike
唔好話學士,副學士都要
講明抄襲就直接肥,引用資料要寫清楚,教埋點引用引述
不過香港係幾多%抄就要肥?
認真?我有frd喺嗰邊讀vet聽講寫字寫到癲
d人低能?
就算math 果啲咩common core GE 都要寫paper交turnitin/veriguide 架wo
難怪啲人讀完出嚟都係好似乜鳩都唔識咁
連基本解決問題能力嘅都冇咁
大部份大學生畢業論文都係覆述同綜合資料

所謂覆述 係要引前人既文去講下自己做緊乜
左抄抄右抄抄 但係有晒referencing
同埋冇可能個個啲原材料 句式一模一樣

所謂綜合資料 其實係包左有分析係入面
講完前人既野 講下自己做乜 跟住就真係做
未必有原創既data
但係引新既data 去做分析驗證 係可行

如果一啲分析都冇
你個roommate 應該畢唔到業
唔知你係咪當睇唔到
浸中好似都有體育堂
台灣既大學係世界黎講都唔入流,咁又點會成為國際笑話?
就算literature review都係唔可以直抄 抄咗要落ref
睇嚟真係冇乜概念
師兄有冇讀過大學
是但啦
你有錢你一隻英文都唔識都可以讀全球最top個啲大學
有錢人的人間遊戲罷了
民進黨之前仲on9到搏台大比佢過

就連英系傳媒鏡新聞都喺度屌

但係新竹棒球場收佢皮之後依單嘢真係wfc

依家民進黨仲要諗點樣斬欖唔燒到上雙北
on9冇咗十世
靜啲啦
一陣杜狗黎彈你賓周
佢畢咗啦 返咗支那
台灣要碩士論文畢業 平時買多幾杯咖啡畀教授就得
當然你講覆述綜合都多多少少有自己分析
但呢啲頂盡係bachelor 水平啦
台灣連master畢業論文都無一絲創見 寫嚟把撚咩
我讀垃圾top-up 都要過turnitin
咁你即係邊間香港u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞