唔係講笑 一件事就睇到台灣大學有幾差

816 回覆
398 Like 49 Dislike
係咪弱智都可以讀台灣大學
想知道點解仲有人係台灣讀大學
佢沖緊涼 等下先
有架喎應該,佢咪就係一check就發現40%
唔係話近幾年仲多咩
人治國家就係有心寫到咁亂
咁先可以反口

佢地冇合約精神的
當年相信佢地最美的風景是人、係東亞民主之光吖嘛
連仔唔查有撚計咩?

仲有網軍呢家嘢,只要唔係中共嘅五毛,香港人根本唔會理
佢哋好多嘢都想做到制式化,但係佢哋偏偏唔識得點樣設計一個完整嘅制度,而往往制度出現問題嘅時候佢哋就會諗好多市橋諗住補返隻鑊就算數,根本唔會對症下藥。

所以為免個制度經常失效,佢哋就特登要寫到含糊其詞,係出事嘅時候可以推卸責任。

我唔係單單講緊個政府,而係所有行政單位都係,學校公司政府部門全部都係。

坦白講我唔係想唱衰呢個國家,你見我用國家呢個字就知道我唔係五毛,甚至乎應該冇五毛會用五年嘅人生投放係一個咁嘅國家入邊,但係永遠係我講呢一個國家嘅缺陷嘅時候,我都會被扣帽子。

雖然好似離咗題,但係我都真係好想講,香港人有時真係比政治充斥着佢哋個頭腦,但凡係支國嘅敵人,佢哋做嘅所有嘢都會係正確嘅,甚至乎用敵人嘅敵人就係朋友呢一套論述來麻醉自己,究竟又係咪真呢?
係多,今次呢件事反映台灣成個教育制度有問題點解仲有人讀
究竟啲台妹吸引定‘民主之光’吸引
當年Cover page成頁都 highlight
唔會嘅, 台灣係民主世界之光, 同美國接軌, 台大至少都Stanford ,Harvard 級數啦,點會發生呢d 事,肯定係抺黑,清華扮國立清華果d
乜大學可以用中文讀㗎
唔該講嗰句都講埋,係「大學夢」三個字吸引。

老老實實去得台灣讀書嘅,有幾多個真係DSE會過20分吖?考得嗰10幾分(甚到個位數),但係又想做大學生嘅人咪容易比呢度吸引囉,因為呢度嘅教育制度會當左你係港澳生或者僑生,收生分數低好多,個腦跛嘅都入到大學吖嘛

但係撇除英文唔講,台灣大學程度嘅數學都真係唔係咁易,即使俾你入到,你班DSE得幾分嘅人又係咪真係可以讀到畢業?有嘅,你讀埋啲私立學店咪輕輕鬆鬆玩四年攞到張畢業證書囉,稍為有上進心少少,入台成政清交、中字輩、兩科嘅,你係咪讀撚到含撚都無味囉

所以你成日會見到好多人喺台灣讀書讀到一半都讀唔成就話要返香港就係咁解。人哋啲大學流係流,同香港嘅更加冇得比,但係唔代表你班友求柒其就畢到業㗎嘛

所以我只可以喺呢一度再奉勸一句,台灣留學悔終身,英美澳加更稱心。

有價值嘅嘢唔會咁容易俾你得到,如果你本身唔係讀書嘅材料比香港嘅DSE淘汰咗嘅話,呢個世界唔會有咁筍嘅嘢,又低分收你,同時又俾你輕鬆畢業。如果你本身冇資格做大學生嘅話,即使俾你買到個學歷返嚟做大學生,你都唔會有大學生嘅料。
佢邊年畢業?會唔會係10幾廿年前, 唔興用軟件檢查的年代?
依家廿一世紀科技發達
佢哋啲部門大部分都仲用緊紙黎紀錄文件
部門之間啲資料全部都唔撚清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞