唔係講笑 一件事就睇到台灣大學有幾差

816 回覆
398 Like 49 Dislike
你講你?香港人思維創忘遠不及台灣?王家衛咩嚟?
香港有王家衛又點?咁香港大部分普通人呢?
我係話人地台灣就算普通人都會肯花時間去分析動漫作品
香港人連用幾百字去分析都懶(更何況台仔係用幾萬字去分析)
咁香港人思維創意點及得上台灣人?
台灣人啲旅遊日記郁啲都寫幾萬字
佢哋寫乜都長篇大論 但係永遠寫唔到重點
你唔講

讀私立都夠奇怪 去僑先部嗰啲更加痴線
你轉國立好過喇
私立都扮上菜
真, 上開巴哈都知台仔連玩game都好認真,列哂公式連傷害

台灣人思維創意一般係好過香港人同埋佢地學既知識又會畀佢應用係日常生活,你從2地youtuber 就明顯睇到高下立見 ,台灣youtuber類型多好多,專業既野又要,香港? 咪一堆垃圾不學冇術打機片,開箱片,食野片
香港啲作家死晒?啲分析電影小說YouTuber死晒?你所講呢個普通人台灣有好多?你搵得一個就係度吠香港人思維創意唔及台灣會唔會弱智咗少少?
我見到你咁弱智唔通又延伸到香港人個個好似你咁冇腦
蔡英文唔應該落場

今次蠢左
你識乜,哈佛都係私立
讀僑先部其實無問題
因為有機會讀到四大四中台科北科政大
機會多過你考聯招
最有問題既係 有D人晒1年時間讀僑先部
之後玩1年最後又派番去讀垃圾私立 呢D先ON9
港台星中有邊間私立係勁

你都識講美國啦

Btw新加坡有私立大專17間,大學6間

香港同台灣成日提既咩學歷眨值只係拎黎掩飾經濟政策失敗既籍口啫,冇高附加值產業比大專生搵錢
國立臺灣大學於7月6日宣佈,即日起所有碩博士生必須通過原創性比對方可離校。

以前唔洗
學術誠信?
口腔期支畜DNA: 誠信食得架?
Pure maths都要上language/GE course
唔expect學生會抄?
連班prof 都抄到不能自拔
你覺得佢地教嘅人係點
見過好多paper連個concept 係咩都唔清楚
估估下都出到paper

工程科有technical English course教寫technical paper,而且FYP一定走唔甩,就算你用internal避開FYP都要寫下paper

唔識唔知唔好亂噏啦
你有正常citation就一定點都有少少similarities
冇錯,佢即日改左
集體不負責任、集體不思考、集體冇邏輯講得好中
因為香港係香港啫
而家香港= 中國
台灣本身=中國
好快一樣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞