[NS/PC] Monster Hunter Rise:Sunbreak (120) 等更新等到頸都長

1001 回覆
2 Like 2 Dislike

-Sunbreak 更新路線圖-

https://mhrise.wiki-db.com/sim/
-MHR:SB混裝器-

https://youtu.be/auPbfUrqvbc

隨從教學

https://youtu.be/o9Xmmn6bWww

貓飯檢證

-DLC已發售-
Also available on PC(Steam)

-官方網站-
https://www.monsterhunter.com/rise/hk/
https://www.monsterhunter.com/rise-sunbreak/zh-hk/

-Q&A-

----------------------------------------------------------------------------------------

Q: 唔同版本有咩分別?可唔可以連機?
A: 日版 港版Rise只可用日版 港版Sunbreak 美版只可用美版Sunbreak
兩隻都有中文
Switch MHR冇分ser 全版本可以連機 (需要Nintendo Switch Online)

Q: 新手用咩武器好?
A: 14種武器各有長短 試下打村任熟習下

Q: 點拎特典?
A: 神火村:火芽左邊隻貓郵差>新增內容
艾爾卡多:朧右邊隻貓郵差>新增內容

Q : 點係地圖閃燈俾隊友睇
A : 係場地入邊禁住-號放大地圖,再禁-號

Q : 殺完大怪之後動畫點Skip ?
A : 兩下B制

Q : 隨從廣場點先開放?
A : 要行一次先會開到,係火芽面向個位直行到橋尾

Q : 神火卷點拎?
A : 村5星後連續完成任何村任25次以上,村長會派
或者刷活動 上位 風神再臨 都會跌1-3張

Q : 海境S/X點出?
A : 玩交易船

Q : 貓其實有咩技最好
A : 兩個技必要
- 強化咆哮 +30%會心
- cooldown時間一分鐘, 成鋪大部份時間都會發動緊

- 強化太鼓 x1.05倍攻, x1.2倍防
- cooldown時間90秒

Q : Sunbreak買PC版定Switch版
A :
1. 邊面多FD
2. 使唔使拎出街/拎住玩
3. 對畫質fps要求高唔高
都係考慮依3點,反正MHR打到雷神都係幾日既事

Q : 影相任點解?
A :
盾蟹:兩隻爪縮埋嗰個防御動作
剛纏:插地下變火拳+水拳
貓頭鷹(4選3):
自己個隻(任務counter)
白貓頭鷹(司令個塊板上面)
白貓頭鷹幼兒(城頂)
藥師個隻

Q : 點解明明有半格紫斬 出到黎都係得白斬?
A :
黃箭咀係0匠斬味 白箭咀係匠5斬味
下次咪再AAAAAA走哂啲教學佢

Q : 點解打晒EX任都係得藍tick?
A : 要打過最少一隻普通MR怪先會出對應既傀異EX怪

-Tips-
1. 有咩睇咗獵人筆記/心得先

2. 連機嫌眼花可以熄特效

3. 隨從廣場有棵樹可以爬上去,每次完任都有嘢可以執
(**可以儲一陣先執 唔洗每次去攞)

4. 撳實L1左下角個小地圖可以睇到詳細地圖示記咗嘅嘢,搵礦有小小用

5. 礦有唔少都喺啲勁高嘅地方,要用翔蟲飛嚟飛去,可以配合L1地圖去搵

6. 船艇牡蠣:寒冷群島搵 / 狐火鬼燈:大社遺跡搵

7. 村任2★ 上 3★要去一去隨從廣場(村右邊過橋)同寵物店老闆吹水

8.村任打完5星,會有個特別許可任務
連續狩獵打完火龍雷狼同泥翁就可以直接打集會個hr4既首領青熊獸百龍夜行,打完直上hr4

9. 集會所任務出發前記得食團子(即係上幾代既貓飯)

10 : 入左場地之後,-號可以進入地圖,再L及R睇到好多資訊

11: 下位唔駛諗砌裝,堆高個防就夠

12: ZL+ZR可以直接向瞄準既地方飛

13: 得閒打下盟勇任,會出王國騎士票券同解鎖王國武器同NPC裝備

------------------------------------------------------------------

-開潛艇(農場)教學-

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=159411

------------------------------------------------------------------
咁都誤中1001
谷住開電腦開post
NPLM
留名
唔洗彈節
彈節係用減少入彈黎換增加輸出時間
呢d睇個人手感
冇話洗唔洗

貫2 2洞位有更多有用技要落喇
加會心重好
其實你用得伏魔,即係預咗唔中招,中咗9成一擊死
咁冇必要裝耐絕喎,裝早填好過

德川清個見意唔錯 試一場食埋魚睇下回血有冇感先
姐係要追攻擊弱特護石
仲刷緊護石咪出攻4,都出唔到就減超心。
或者你耐力夠用,耐回出1、體術出4
宜家我有把霞龍弓
怨恨5
體術5
看破4
超會心3
弱特3
散強3
耐昏厥3
伏魔響命3
連擊3
解放弓蓄力
如果唔足夠氣食強走補會唔會大力d
又伏魔3又連擊3?

唔太明你講咩? 唔好用定點???
你上個POST套裝
連擊落1/唔要 推番高耐回
唔要耐絕 換耐衝 早填
new po lm
繼續扮工
重新執過
一套攻7全力回距3
一套攻4弱特超心供應
1級回報最大
伏魔1連擊1?
連擊1lv同3lv只係差得果5攻都唔知邊個諗出嚟
攻7比起攻4超心應該可以直接收返入櫃底

利申印象流
用電話都開到架,去頭post右上個3點,以此內容建立新主題
用完通2速射後 就收埋哂啲貫通輕弩
大家有無用連點手制掛point
唔記得邊度睇過話其實貫通彈打弱點個效益唔係好高
除非粒子彈貫果幾hit全部都打弱點

定係呢個concept錯?
咁講無錯
除非係好似蠻鱷龍呢啲全身軟淋淋嘅龍, 或者冥淵呢啲個頭大到食得哂咁多hit
否則一定有幾hit 係打唔到弱點

但貫通就係咁ga啦
好似鋼龍/天廻/冰狼呢啲弱點得一點嘅就唔好用貫通打啦
仲衰,遠距物攻加成係8,9,10....

伏魔同連擊甩走兩點出攻4可能好d
用個excel篤下

重有10幾萬
收到風聽日
收到風聽日有update PV
HELLO,如果我勇錘配裝夾硬由攻4上攻7,會冇咗KO術3 奪氣2 耐衝1 連擊1,但會多咗龍氣活化1 激昂 之類,我應唔應該轉
龍氣活化1有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞