[本地足球] 2021/22 港超聯 (已腰斬)、亞冠、亞協及香港隊討論區 (90)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
理應及早轉行?
我只係覺得賴經理人唔合理
揾隊波比你落班,但你訓練爭取唔到表現
唔會係經理人一個問題
多咗人有踢咪好…..
不嬲都係要搞大個pool比多啲人踢……
可以睇下新球員 起碼有新鮮感
話唔定又彈起一、兩個球員
發覺呢度有啲人真係好無聊
好似呢兩三季少隊又話冇人踢職業 冇保障 啲人逼住要轉行
依家變返10隊又話啲人未夠班踢職業 純粹係湊人數之用
錦鯉有咩高見?在線等
自從睇完Brian fok
對傳說中嘅外流年輕球員無哂幻想
歐沖 brian fok 國 呢啲影衰曬外流呢樣野

咁timmy 茄子 算唔算外流兵?
垃隊最少要以第五或以上做目標啦

論實力經驗應該高過 中風/港會/U23/SSP/大埔 呢5隊啦
垃隊有返咁上下
09 均宜 嘉緯 林學曦
D鬼都實用
Philip有班落未?
仲有菊花
大衛巴拿?
港超聯|杜國榆首以職業身分香港落班 「返自己屋企踢球好興奮」

撰文:葉詩敏

深水埗在今季挑戰港超聯賽事,簽入由歐洲回流的前U23港將杜國榆(Remi Dujardin),他坦言對首以職業球員身分在港踢球感興奮:「可以返自己屋企喺香港踢球,非常之興奮。」

25歲的杜國榆職業生涯曾先後征戰美國、西班牙第4級聯賽、芬超、阿爾巴尼亞超聯,今季才首次參戰港超聯。「第一次職業身分返香港踢,一向有留意港超聯,可以返自己屋企喺香港踢球,非常之興奮。」

他認為在地區球隊踢球甚有意義,「深水埗的長期計劃吸引到我,地區球隊不只是代表香港,亦是代表深水埗區,同迪Sir(潘文迪)、高Sir(高俊基)傾,他們的發展計劃不是一年,而是3、4年,做主力來說對球員是吸引的。」

杜國榆在歐洲踢球經驗豐富,他坦言希望能與深水埗的年輕球員一起成長,「我25歲了,不再是𡃁仔,一定要帶返年輕球員。」他續說:「歐洲學識點做一個職業球員,每一日一定要非常勤力,做到最好的自己,一年踢得不好,下年一定沒班落,歐洲非常多出色球員,自己沒有這種壓力的話,不做好自己便會沒機會,想讓年輕球員學習這種心態。」

他感謝球迷對他的支持,每每在歐洲找到新球會落班時,都收到球迷的訊息祝賀,「多謝球迷,可惜有不少原因,有些人以為我在外國失敗,我想回來香港證明給球迷看,我還有能力。看看有沒有機會再外流,但現在一定100%專注在深水埗。」

Remi對新賽季非常期待,他亦用「Hungry」(渴求)來形容這支球隊,「好多球員未踢過港超但好想踢,非常之主動,他們好想做好自己,證明自己以前沒機會,但其實是有能力。這也很推動到我。」

問到今季目標,Remi坦言不想太早定下目標,「一定要一場一場應付港超聯。」
菊咪南區
菊喺藍區
識啲嘢喎 呢個勁
remi落到場先講啦
歐沖 brian fok啱啱返香港落班嗰陣都係咁講啦
吊 我唔敢回

當看唔到算
後面果幾隊每隊彈到一兩個有潛質既都已經好好
佢早排唔係南區約滿離開咩? 無約在身係印度踢亞洲盃
南區已經簽返 姑娘平時唔畀你上網咩?
睇下邊個寫嘅先啦
超聯多幾隊係好事嚟

令班青訓可以大啲機會踢到職業

職業嗰pool大啲,港隊揀到適合人選嘅機會都高啲
就係放棄咗菊花,轉頭又簽返,好奇怪
remi佢有U隊經驗

正常發展嘅話應該唔會差過gerbig
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞