[本地足球] 2021/22 港超聯 (已腰斬)、亞冠、亞協及香港隊討論區 (90)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
24/8
https://www.youtube.com/watch?v=fONBGz31SX0

RTHK 香港電台

我們的超青聯:傑志:追逐美夢

本地港超聯強隊傑志, 於十多年前引入仿效西甲球隊巴塞隆拿的風格,以地面進攻踢法為藍本,訓練傑志青少年梯隊,強調控球及主導比賽節奏。傑志希望青年球員能投入訓練,最終走上職業足球員之路。球會除了有自己管理的訓練球場,同時亦積極增加設備及配套幫助青年球員。此外,傑志亦與海外球會聯繫,補送球員到外地交流。而香港足球總會舉辦的香港超級青年聯賽正好給這群追逐足球夢的傑志青年球員實踐機會,檢閱自己實力。

編導:伍立德
整返個流浪杯

格拉斯哥流浪
布里斯托流浪
標準流浪
沙姆克流浪
布力般流浪
布力般係rovers
係都昆士柏流浪啦
聽說兩名效力於某亞冠球隊的本土洋將, 先後獲得現在中超前4球隊的offer, 我聽完笑爆嘴,因為兩位仁兄都未踢過大港腳, 一個上年重傷,一個職業都未踢過,究竟水佢地既人係乜野心態呢? 水完佢地真係變真就話啫, 水完最後乜都無,即係賺唔到佣金, 搞到好似會計師咁, 開晒微博講晒普通話咁, 原來市場反而無人工要求唔高既華人港將咁有市場。
Gerbig & Sean?
蘇沙 + Clement?
本土洋將應該唔係指入籍兵
蘇沙唔係本土洋將啦
Gerbig & clement?
擺明吹水多
u23應該踢東南海都唔掂

係東南海執非港超十一人都可能大炒到u23
Kevin 對於唔係佢經手既球員好似無咩尊重, 成日串9人
傑個青訓真係好癲
亞洲阿積士
條友覺得自己識好多嘢 佢一定好好咁 等睇遲啲9沖用緊嗰間經理人公司食撚晒呢條友啲job
勁過丹尼
新加盟的前鋒大衞巴拿首次落場面對港超對手,隨即取得入球,標準流浪教練賴嘉輝賽後亦大讚球員能力,更形容巴拿與隊友合拍,但需要繼續提升狀態:「佢一定係有級數嘅球員,只不過佢之前有傷患,所以好耐冇比賽,要真係提升返個比賽狀態,呢樣我哋唔擔心,起碼仲有兩個禮拜,希望開季嗰陣時,可以做返受傷前嘅巴拿。」
談到回歸母會嘅林學曦,「賴sir」認為他在球隊的作用十分大:「自己去又得,同隊友配合又得,同埋最重要嘅係,佢唔使適應都識得我哋嘅打法,因為佢之前喺我哋度夾慣。」「賴sir」又指今場友賽可收練兵之效,能令新球員適應球隊打法。提升球員信心,以及觀察球員間的配搭。
香港U23教練司徒文俊賽後坦言今場失球比預期多,認為球隊過早失球影響球員信心,但「司徒sir」強調球隊不會從此必然採取較保守的戰術:「要視乎對手,當然對住有超聯經驗同能力嘅球隊,可能未必會好主動,但係咪要被動,我就唔想呢班小朋友踢得太被動,因為佢哋踢被動嘅足球,對於佢哋嘅學習未必係1個理想嘅安排。」同日香港U23透過Facebook專頁,宣布簽入前凱景港日混血後衞宋紘毅,此子將會穿起4號球衣
啲新設施同新科技真係好好J
總之唔係佢既球員就會踩
一定有啦
Remi仲係咪under佢
袁振昇而家去咗邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞