滙景花園業主反對茶果嶺起公屋 規劃署 : 不接納反對意見

233 回覆
260 Like 16 Dislike
冇留意
嗱個po講班匯景業主唔想起公營房屋(包埋居屋),唔比起居屋姐其實都係懲罰緊夾心階層

努力做嘢賺小小收入要交稅,呢班業主strong hold 10年賣樓就可以賺幾百萬唔洗交稅,算唔算懲罰緊努力做嘢嘅人
無啦
如果你單純講匯景就冇得好講
其實都起遲左廿年
比著港英政府真係再同你填出啲都仲得

我相信呢個post 大部份都唔係匯景居民,純粹食花生
而點解咁多人反對公屋正正因為好多人都覺得公屋淨係派比新移民,而呢個的確係事實
咁講真
努力工作都係住深水埗劏房
真係躺平好過
150係政治任務,公屋起多起少都會有150,起多d搞掂條20萬公屋隊,一黎申請緊嘅連登仔都有多d機會上樓,二黎變相私樓租金都會有下行壓力。
香港平地望海景就算撚數啦
邊個保證你個景
只有半山望海個d自安全d
英國佬填沙田, 東涌, 將軍澳問左你老竇老爺未?
其實匯景係半山公屋起到三十幾層先擋到啲低層
所以個po先話應該係麗港城友嘈
是中国人要支持連坐
個個地段起公營房屋真係晒左啲
不過大前題係拆晒所有公屋 你班賤種公屋狗冇錢咪瞓天橋底囉 買私樓自住唔會受影響 有錢買兩間屋都唔會介意交稅賺小啲
你住滙景咋 收撚皮啦
唔介意就啱啦,我每賺多100蚊就要交走17蚊,你班好食懶做嘅炒家仲唔速速磅水
咪睇下香港開capital gain tax先定拆曬公屋先囉
起乜屋都好,呢班海景撚都會嘈架啦

不過盲目起公屋,但公屋入息上限又唔調節,咪又益晒啲懶人,之前先有人話喺二萬蚊工同公屋作取捨。
起私樓理論上供應多咗可以令樓價跌,多啲人有能力上樓?
你文盲嚟架? 我講緊開capital gain tax前先拆公屋 唔係做一樣唔做一樣
底層賤種有時間喺到葡萄人不如問下祖上兩代經濟起飛嗰時做乜發夢
將藍出入口
你話一齊做就一齊做?你都幾大支野。我自住驚西所以唔撚介意開稅,炒高曬樓價賺錢交稅天經地義學講咩條件,要人交稅就係葡萄?自己開張40年樓價升幅圖+人工升幅圖睇下樓價adjust to人工係上兩代經濟起飛升多d定係呢10年QE放水升多d啦
應該會同步一齊起。 唔同個商場等入晒伙先起咩。 基本野應該會有齊。
咪係囉。起居屋等班公屋有錢撚拎間祖傳嘅舊公屋換好撚過喇 再比返間舊公屋比排公屋果班 買到果班又唔會再嘈香港樓價貴。排公屋果班又可以一樣有公屋住。裝修佬又多左工開 推高埋個消費力。
公屋有景其實無咩用。窗門又圍晒鋁架 露台又鐵窗 同私樓一個大露台睇晒180度海景差好遠
如果唔填,你老母瞓街
而家呢屆恨到,想做強勢政府好耐
當年有業主走出嚟反對嗎?
你以為真的無
無人夠膽好似現在咁有組織行動就真
沙田海, 船灣一帶大把原居民
純文字?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞