滙景花園業主反對茶果嶺起公屋 規劃署 : 不接納反對意見

233 回覆
260 Like 16 Dislike
唔明臨海地段點解唔賣地 拎嚟起公屋? 正常唔係搵啲西位起就算?
死公屋狗冇錢瞓天橋底啦 要私樓仔犧牲個景觀俾你地班底層賤種有得住真係好仆街
銀龍係咪要收皮
係起都最少居屋啦
公屋友住海景樓
巴打算啦,班傻人唔讀書冇屋住又會衝出嚟打警察叫洗牌。唉,個社會永懲罰緊我哋呢啲努力工作買樓嘅人。
應該係唔想引入競爭拉底私樓樓價掛
笑死起咁多公屋都唔係比香港人住根本就解決唔到住屋問題
咁樓又唔係剩係睇海景,公屋個名,鄰居,康樂設施,大廈裝修全部都仲係公屋level,哪來的唔公平。
你會帶條女上海景公屋定普通私樓?
你有幾百萬cash你會買海景公屋定普通私樓?
得啦,公屋仔
香港人都算 最慘係不斷有好多底層支那賤種嚟搶資源 公屋就係全部俾晒佢地 呢個問題唔解決你攞晒全香港起公屋都唔掂
我估其一啦
同埋住公屋班蝗撚有錢/捨得俾首期買居屋咩
仲要係公屋
你話起公園又或者豪宅就無所謂
最差公屋列舉post嗰D仲未夠多夠衰咩
笑撚左 滙景花園自己咪係屏風樓囉,仲要係最衰一字排開哂嗰種,自己其身不正仲好意思用依個理由去反對
點睇都係住公屋的垃圾d。
攞得新公屋一係廢人一係蝻一係新移民。

佢地就睇海景,班私樓就睇住個堆田區
真陰公,班公屋撚交的租都唔夠班中產交的稅多,但要睇住佢地住得咁開心,自己層樓的樓價又因為佢地跌

根本懲罰緊努力做野的人
好多香港人係想有層樓 改善生活質素
仲有好多人唔想住公屋 所以其實私樓需求先係大
依家起公屋 難以達到依個目標
公屋都算啦
但有咩理由私樓租金同公屋差咁遠
公屋租金平均先3000 人地管理費都大於依條數
公屋加一倍 去到6000 又或者私樓一半
減少公屋同私樓租金差距 咁先合理
香港得15% income tax都好意思叫辛苦,呢十年樓市升咁多仲賺唔夠? 匡城望堆填區都過千萬,望幾棟樓會跌樓價?
再嘈同歐美接軌整個capital gain tax比你嘆下,賣樓賺400萬即刻交100萬稅
多d公屋,租務市場demand變細,咁私樓租金就自然會下降。居屋私樓關係同理。
照派囉
要就要,唔要自己去返劏房囉

房署3次機會太仁慈
應該一次定生死 減小無謂行政程序 加快上樓速度

仲有加快趕走富戶速度
如果冇公屋香港點會咁多人

你而家講到個個無資格申請公屋嘅都買到樓

公屋入息資格太低 2人搵萬8就冇資格申請
係咪代表搵萬8就可以買到樓賺幾百萬 你自己心中有數啦
點解大家都係窮L 搵萬7就交千幾蚊租 搵萬8就要捱貴租 咁都唔係鼓勵緊努力做野嘅人?
痴線,係懲罰緊努力做野的人
政府認證,只要躺平就有海景公屋
努力工作就住深水埗劏房

應該整個公屋版呼吸plan
頭十年平租
之後慢慢加上去 20年要搬走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞